Investeringen 5% hoger, vooral meer geïnvesteerd in woningen, vliegtuigen, machines en personenauto’s.

0
In september was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,7 procent groter dan in september 2016, meldt het CBS. De stijging is kleiner dan een maand eerder. In september is vooral meer geïnvesteerd in woningen, vliegtuigen, machines en personenauto’s.
De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. September 2017 heeft een werkdag minder dan september 2016. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de condities voor de investeringen in november gunstiger dan in september. 

Omstandigheden investeringen gunstiger

Volgens de Investeringsradar van november 2017 zijn de omstandigheden voor de investeringen iets gunstiger dan in oktober. Ten opzichte van de Investeringsradar van oktober is van alle zes indicatoren nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Twee indicatoren verbeterden, twee verslechterden en twee bleven nagenoeg gelijk. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De indicatoren van de radar hangen vrij goed samen met de investeringen in vaste activa, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de investeringen.

Het oordeel van de ondernemers in de industrie over hun orderpositie verbeterde ten opzichte van voorgaande maand. Daarnaast was de toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis groter dan een maand eerder. De groei van de export op jaarbasis was daarentegen iets lager. Ook lag de bezettingsgraad van de industrie een fractie lager. Het consumentenvertrouwen en de interbancaire rente bleven nagenoeg gelijk.

Toelichting investeringsradar.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics