De Universiteit Twente verwelkomt dit academisch jaar meer nieuwe studenten dan vorig jaar. Het aantal studenten dat dit jaar aan een bachelor bij de UT begint is 2.087, zo’n vier procent meer dan vorig jaar. Bij de master is de stijging nog hoger, acht procent. 1.248 studenten zijn met een masterstudie aan de UT gestart. De stijging in het aantal aanmeldingen is hoger dan het landelijk gemiddelde.
Bachelor
De stijging van vier procent in de bachelor komt voornamelijk door een toename van het aantal studenten van buiten de EU, dat zijn er dit jaar 292. In de afgelopen jaren was dit aantal juist gedaald. Met de stijging zit de UT nog niet op het peil van 2021, toen er zo’n 350 non-EU-studenten aan de UT begonnen.
Opvallend is ook de stijging bij de opleiding Technical Computer Science. Deze opleiding had tot vorig jaar een numerus fixus, maar die is inmiddels niet meer van kracht. Daardoor nam het aantal studenten met zo’n 100 toe.
Ook wist de UT meer studenten uit het westen van Nederland aan zich te binden. In het afgelopen jaar zette de UT in haar wervingsactiviteiten volop in op het vergroten van haar naamsbekendheid in deze regio. Die inspanningen lijken zich uit te betalen, met tien procent meer aanmeldingen uit het westen van Nederland.
Master
De groei in de master komt voornamelijk doordat meer studenten na het afronden van een bachelor aan de UT kozen om hun studie hier te vervolgen voor een master. Deze doorstroom, die een belangrijke bron voor de masteropleidingen vormt, nam toe met twaalf procent. Zeven op de tien studenten in de master heeft reeds een bachelor of pre-master aan de UT gevolgd.
Ook het aantal studenten dat koos voor een universitaire master na het HBO, nam toe: zes procent. Om een soepele doorstroming mogelijk te maken, werkt de UT nauw samen met de hogescholen in de brede regio, zoals Saxion en Windesheim.
Behoud van studentenaantallen
Voor de Universiteit Twente is het van groot belang het aantal studenten op peil te houden. Demografische ontwikkelingen voorspellen een daling van het aantal jongeren in de regio. Daarom is ook de internationale instroom uiterst relevant. Deze staat echter onder druk als gevolg van de politieke discussie om internationalisering te beperken. Bij de bachelor is 44 procent van de nieuwe studenten internationaal, in de master is dat 38 procent.
Behoud van studenten is om meerdere redenen wenselijk, bijvoorbeeld vanuit maatschappelijk belang. Er is een groot tekort op de arbeidsmarkt. Vooral in de technische sectoren, maar ook in andere. Daarom wil de UT zoveel mogelijk jongeren opleiden om aan die vraag te kunnen voldoen.
Ook is er voldoende massa nodig om efficiënt onderwijs aan te kunnen bieden. Met voldoende studenten kunnen universiteiten opleidingen behouden voor heel specifieke vakgebieden. Met minder studenten wordt dus ook het aanbod voor alle studenten mogelijk beperkter.
Voorlopige cijfers
De nationale cijfers die vandaag bekend zijn gemaakt, zijn voorlopige cijfers. De definitieve cijfers over het lopende collegejaar komen in het eerste kwartaal van 2025 beschikbaar en worden dan door UNL gepubliceerd. Onder instroom bij de bachelor wordt het aantal studenten verstaan dat nog niet eerder aan een Nederlandse universiteit bij een bachelor- dan wel masteropleiding ingeschreven is geweest. De instroom bij de master betreft studenten die voor het eerst bij een wo-masteropleiding staan ingeschreven.