Innovation Industries investeert €35M in SMART Photonics om de productie van fotonische chips te versnellen

0

SMART Photonics, de onafhankelijke foundry voor fotonische geïntegreerde schakelingen, heeft vandaag een investering van €35M Serie C van een Nederlands consortium onder leiding van Innovation Industries aangekondigd.

Het bedrijf, opgericht in 2012, zal de fondsen gebruiken om de capaciteit voor de productie van wafers op de High Tech Campus in Eindhoven uit te breiden, de ontwikkeling van de fotonische integratietechnologie te versnellen en de technologie stevig in de markt te zetten via haar gewaardeerde klanten.

SMART Photonics stelt €35M nieuwe financiering beschikbaar om de groei voor de productie van fotonische chips te versnellen.

Lead Investor Innovation Industries is een van Europa’s meest actieve onafhankelijke investeerders in fotonica en heeft tal van investeringen in de hele fotonicawaardeketen. De financiering omvat een bijdrage van 20 miljoen euro van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid van Nederland via de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), alsmede participaties van KPN Ventures, PhotonDelta en bestaande aandeelhouders, waarmee de positie van SMART Photonics als centrale speler in het Europese fotonica-ecosysteem wordt herbevestigd.

SMART Photonics heeft de ambitie om de toonaangevende onafhankelijke Foundry te zijn voor fotonische geïntegreerde schakelingen, die zorgen voor kleinschalige integratie en hoge prestaties in combinatie met een laag energieverbruik. Fotonische geïntegreerde schakelingen zullen een sleutelrol spelen in ons leven door nieuwe en radicaal verbeterde toepassingen mogelijk te maken die onze wereld beter, groener en veiliger maken. De integratietechnologie van SMART Photonics stelt haar klanten in staat om chips te ontwerpen voor een verscheidenheid aan communicatie van de volgende generatie en zeer nauwkeurige sensortoepassingen in de telecomsector, de gezondheidszorg, slimme mobiliteit en duurzame industriële processen.

Sinds de oprichting in 2012 heeft SMART Photonics een echt wereldwijd klantenbestand aangetrokken, bestaande uit toonaangevende Amerikaanse, Europese en Aziatische klanten en een reeks van schaalvergrotingsbedrijven die toepassingen ontwikkelen met behulp van geïntegreerde fotonica.

“We zijn zeer verheugd dat we het nieuwe consortium aan boord hebben en dat we dankzij deze investering onze gieterij naar een hoger niveau kunnen tillen. Dit zal ons in staat stellen om onze volumes op te schalen, aangezien we onze klanten ondersteunen bij het op de markt brengen van hun eerste commerciële producten met behulp van fotonische integratietechnologie”, aldus Chief Executive Officer Johan Feenstra: “Ik ben erg dankbaar voor de enorme steun die we hebben gekregen van onze investeerders, PhotonDelta-partners en onze lange termijn R&D-partner de Technische Universiteit Eindhoven bij het realiseren ervan.

Nard Sintenie, General Partner, Innovation Industries, commentaar: “We zijn verheugd dat we de kans hebben gehad om deze investering in SMART Photonics te leiden, aangezien het bedrijf perfect gepositioneerd is als Europa’s toonaangevende onafhankelijke foundry voor geïntegreerde fotonica door het flexibele productieproces van fotonische geïntegreerde schakelingen, eigen procesontwerpkit en een enorme knowhow. We zijn echt onder de indruk van de kwaliteit van het team en geloven dat ze het bedrijf met succes door de volgende groeifase zullen leiden”. Hij gaat verder: “Om in Europa een leidende positie te behouden in de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de snelgroeiende fotonica-industrie, geloven we dat het essentieel is om te investeren in infrastructuur. We zijn ervan overtuigd dat SMART zal bijdragen aan een sterk en gezond fotonica-ecosysteem dat de ontwikkeling van geavanceerde technologie zal stimuleren en zo zal zorgen voor een voortdurende vorming van boeiende start- en schaalvergrotingen in deze aantrekkelijke industrie”.

Miriam Dragstra, CCO van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het sluiten van de overeenkomst, benadrukt het strategische belang van de overeenkomst: “Fotonica wordt erkend als een van Europa’s belangrijkste faciliterende technologieën en heeft het potentieel om economische groei te stimuleren en oplossingen te bieden voor enkele van de meest urgente maatschappelijke en milieu-uitdagingen van onze tijd. SMART Photonics stelt Nederlandse technologiebedrijven in staat om een leidende rol te spelen in de ontwikkeling van deze veelbelovende technologie. Daarom zet BOM zich in om de financiële en strategische ontwikkeling van deze game changer te ondersteunen.

Link magazine juni/juli 2020, Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op: uitgever@linkmagazine.nl

PhotonDelta CEO Ewit Roos legt uit: “SMART Photonics vervult een belangrijke functie binnen ons groeiende Europese fotonica ecosysteem en is van groot belang omdat de fabricage van fotonische geïntegreerde schakelingen innovatieve producten in vele toepassingsdomeinen mogelijk maakt. De groei van SMART Photonics heeft dan ook een grote impact omdat het gebruik maakt van de omvang van de activiteiten en de innovatie van de gehele supply chain van geïntegreerde fotonica in Europa. We zijn verheugd om deel te nemen aan deze ronde als de nationale groeiversneller voor de Nederlandse geïntegreerde fotonica-industrie.

Samir Ahmad, Investment Director bij KPN Ventures, legt de strategische waarde voor KPN uit: “Om de enorme hoeveelheid data die met een zeer hoge snelheid wordt gegenereerd bij te houden door geavanceerde technologieën zoals het ivd, AI, augmented reality en autonoom rijden, is er behoefte aan een nieuwe generatie van fotonische geïntegreerde circuits die data sneller, kosteneffectiever en duurzamer kunnen transporteren (minder energieverbruik). Daarom zien we een unieke, strategische kans voor KPN om nauw betrokken te zijn bij de ontwikkeling van fotonische integratietechnologie met SMART Photonics om onze klanten optimaal te kunnen blijven bedienen”.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics