Innovatieve offshore-proef met de Fistuca BLUE 25M-hamer succesvol uitgevoerd

0

De offshore-proef met de Fistuca BLUE 25M-hamer als onderdeel van het Offshore Wind Accelerator BLUE PILOT-project, is succesvol afgerond. Dit laten Carbon Trust, Fistuca en hun partners (E.ON, EDPR, EnBW, Equinor, Ørsted, Shell, Sif, SSE, Van Oord en Vattenfall) weten. De offshore-test werd 13 augustus uitgevoerd voor de Nederlandse kust waarbij de Svanen, het installatie hefschip van Van Oord, werd ingezet.

De BLUE Hammer is een innovatieve hamer, waarbij gebruik gemaakt wordt van een grote watertank om de monopiles met meer kracht maar stiller te kunnen installeren. Met deze methode kan het geluid onder water worden gereduceerd met zo’n 20 dB (SEL). Bovendien kan de schade als gevolg van staalmoeheid tijdens de installatie van de monopile met zo’n 90% worden teruggebracht. Niet alleen hoeven hierdoor minder maatregelen te worden genomen om geluidsoverlast onder water te reduceren, maar deze techniek maakt het ook mogelijk om secundair staal al vóór de installatie aan de monopile te lassen. Dit maakt de weg vrij voor ontwerpen zonder transitiestukken. Een ander voordeel is dat er minder werkzaamheden offshore hoeven te worden uitgevoerd, waardoor de veiligheid en arbo-omstandigheden verbeteren en de installatiekosten aanmerkelijk lager uitvallen.

De offshore-test heeft belangrijke inzichten opgeleverd voor toekomstige commerciële activiteiten. Er zijn gegevens verzameld over de snelheid waarmee de monopile in de zeebodem werd geheid en over de geluidsreductie in de omgeving van de monopile. De resultaten worden geanalyseerd en verbonden aan de testresultaten die zijn behaald voor de offshore test. Dit stelt Fistuca in staat de hamer te optimaliseren voor toekomstig gebruik bij de commerciële bouw van offshore-windparken.

Jasper Winkes

Jasper Winkes oprichter en algemeen directeur van Fistuca: Het is geweldig om te zien dat het harde werk van de afgelopen jaren ook op grote schaal goede resultaten oplevert. We zijn dankbaar voor de ondersteuning van onze investeerder Huisman Equipment, de Nederlandse overheid en alle BLUE PILOT partners die dit project mogelijk maken.

Michael Stephenson

Michael Stephenson projectleider bij Carbon Trust: Deze test is weer een stap voorwaarts in het BLUE PILOT-project. We zijn erg tevreden met de resultaten van de offshore-metingen en kijken uit naar de bijdrage van deze innovatie op de offshore-windenergiemarkt.

Het OWA BLUE PILOT-project wordt gesubsidieerd in het kader van het Topsector Energie-programma van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics