Innovaties van Inreda Diabetic, Ioniqa en Hiber zijn de nieuwe Nationale Iconen

0

Een kunstalvleesklier voor mensen met diabetes, oneindig hergebruiken van plastic PET-afval en een satellietnetwerk waardoor het Internet of Things (IoT) overal ter wereld te gebruiken is. De innovaties van Inreda Diabetic (kunstalvleesklier), Ioniqa (PET-upcycling) en Hiber (satellietnetwerk HiberBand) zijn door het kabinet benoemd tot Nationale Iconen.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maakte de 3 winnaars op 23 september bekend in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Visitekaartjes voor onze innovatieve kracht

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Inreda Diabetic, Ioniqa en Hiber zijn Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg, hergebruik van materialen en digitalisering. Deze nieuwe Nationale Iconen zijn visitekaartjes van onze innovatieve kracht. Het zijn uitvindingen van ondernemers met grote economische potentie. Ze geven smoel aan het motto ‘global challenges, Dutch solutions’. We mogen veel van ze verwachten en het kabinet gaat ze daarbij ondersteunen.”

“Deze nieuwe Nationale Iconen zijn visitekaartjes van onze innovatieve kracht. Het zijn uitvindingen van ondernemers met grote economische potentie.” – Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK)

Inreda Diabetic – kunstalvleesklier voor mensen met diabetes (Interview april editie van Link magazine)

De kunstalvleesklier van Inreda Diabetic uit Goor neemt de regulatie van bloedsuikerwaarden (glucose) over van mensen met diabetes type 1. Het apparaat werkt volledig automatisch: de patiënt hoeft niet meer zelf te meten en na te denken over hoeveel en wanneer te spuiten. Een recente test is veelbelovend: 99,2% van de tijd een glucosewaarde binnen de streefwaarden en volledige reductie van te lage bloedsuikers (hypoglycemie). Doel is nu om het product naar de markt te brengen. De daarvoor benodigde CE-certificering volgt naar verwachting in het voorjaar van 2020.
Minister Bijleveld is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

Ioniqa – PET Upcycling (Interview uit de oktober editie Link magazine 2015)

Ioniqa Technologies is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven. Het bedrijf is gespecialiseerd in het creëren van waarde uit PET-afval en gebruikt daarvoor eigen circulaire technologie. Deze technologie kan 25% van de wereldwijde plasticproductie oneindig upcyclen. Dat gebeurt ook nog op een energiezuinige manier, met een CO₂-footprint die 75% lager is dan bij PET uit olie. De  technologie is uit te breiden naar textielrecycling.
Staatssecretaris Van Veldhoven is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

Hiber – Hiberband (Interview uit de oktober editie van Link magazine  2018)

Hiber is een Amsterdams bedrijf opgericht door ervaren ondernemers. Het bedrijf ziet een gat in de markt aangezien slechts 10% van de planeet momenteel voorzien is van IoT-ready connectiviteit. Hiber ontwikkelde een ‘communicatie-node’, die automatisch verbinding maakt met hun laagvliegende satellieten. Deze staat in de slaapstand totdat de satelliet voorbij vliegt. Via een gelicenseerde frequentie zendt hij op dat moment kort de data uit en gaat weer in de slaapmodus. Deze oplossing is, startend vanaf € 6 per jaar, betaalbaar, energiezuinig en werkt op elke mogelijke locatie. Waar ook ter wereld. Hiber werkt samen met toonaangevende ruimtevaartinstituten en de ESA om hun producten verder te ontwikkelen.
Staatssecretaris Keijzer is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

Via RVO.nl ontving Ioniqa ondersteuning via de MIT-regeling en het Innovatiekrediet. Hiber maakte gebruik van de WBSO en het Innovatiekrediet.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics