Inauguratie Ruud Balkenende: ‘Productontwerpers moeten zorgen dat hun producten opnieuw te gebruiken zijn’

0

is afgelopen jaar door de TU Delft benoemd als ’s werelds eerste hoogleraar Circular Product Design. Foto TU Delft

Grondstoffen worden steeds schaarser en bij het maken van producten neemt de milieubelasting alleen maar toe. Ontwerpers moeten daarom veel meer dan nu rekening houden met de mogelijkheden van hergebruik van hun producten. En als dit op een slimme manier gebeurt, is het nog aantrekkelijk voor bedrijven ook. Dat is de boodschap van hoogleraar ‘Circular Product Design’ Ruud Balkenende, die op 10 november (vanaf 15:00 uur) zijn inaugurele rede uitspreekt in de Aula van de TU Delft.

Ruud Balkenende is van huis uit scheikundige en werkte 25 jaar bij Philips. Hij is afgelopen jaar door de TU Delft benoemd als ’s werelds eerste hoogleraar Circular Product Design. In die functie doet hij nu onderzoek naar hoe we producten zo lang mogelijk in circulatie kunnen houden met zo weinig mogelijk impact op het milieu en een zo hoog mogelijke economische waarde. ‘Bedrijven moeten iets te winnen hebben bij een duurzame transitie’, stelt Balkenende. ‘Dat kan op veel verschillende manieren en is afhankelijk van de context en het onderliggende business model. Maar ik ben ervan overtuigd dat er voor vrijwel elk bedrijf voordeel te behalen is bij meer circulair productontwerp.’

Kirsi Niinimaki van Aalto University (Finland)

Boosaardig complot

De inaugurele rede van Ruud Balkenende vormt de openbare afsluiting van PLATE – Product Lifetimes And The Environment, een grote wetenschappelijke conferentie over circulaire economie en duurzaamheid, welke van 8 tot 10 november plaatsvindt op de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Tijdens PLATE discussiëren ongeveer 140 wetenschappers over duurzaamheidsvraagstukken. Bijvoorbeeld over de vraag of fabrikanten de levensduur van hun producten bewust kort houden om hun winst op te stuwen. In sommige landen is ‘planned obsolescence’ bij wet zelfs verboden. Maar doen fabrikanten dat wel echt? Of is dit slechts een boosaardige complottheorie en zit de vork in werkelijkheid anders in de steel?

Tijdens PLATE zijn er tevens diverse openbare lezingen over de toekomst van de circulaire economie. Zo geeft onder andere Kyle Wiens een studentenlezing. Kyle is oprichter van Ifixit, een website met reparatie-instructies voor zo ongeveer alles. Ook zijn er lezingen van Kirsi Niinimaki van Aalto University (Finland) en James Pierce van de universiteit van Berkeley (VS).

Online ideeën-festival

Op het gebied van duurzaamheid gebeurt er nog veel meer in november. Zo vindt tussen 6 en 24 november het Disruptive Innovation Festival plaats. Tijdens dit online ideeën-festival gaat het om de vraag ‘Wat als we alles opnieuw kunnen ontwerpen?’ Het programma zit vol met beroemde sprekers en staat voor een groot deel in het teken van duurzaamheidsvraagstukken. Hoe komen we af van al die afvalbergen? Hoe breng je circulaire economie onder de aandacht van bedrijven? Maar ook andere vragen komen aan bod, bijvoorbeeld hoe computersimulaties kunnen helpen onze economie beter te begrijpen?

Walter Stahel, een van de pioniers van circulariteit en het cradle-to-cradle principe zal een openbare lezing houden en leidt een aantal live-sessies vanuit de studio van de TU Delft, waarin deelnemers van PLATE aan het woord komen. Die sessies worden uitgezonden op 9 november als onderdeel van het Disruptive Innovation Festival.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics