Imec.xpand haalt EUR 117 miljoen op om in innovatieve bedrijven te investeren

0

Imec.xpand een onafhankelijk investeringsfonds waarvoor imec, de wereldleider in onderzoek en innovatie in nano-elektronica en digitale technologieën, het initiatief nam, heeft vandaag aangekondigd dat haar eerste fonds EUR 117 miljoen kapitaal heeft opgehaald. Het opgehaalde bedrag is hoger dan de vooropgestelde EUR 100 miljoen en maakt van imec.xpand een belangrijke speler tussen de fondsen die in een vroeg stadium in technologie start ups investeren.Imec.xpand gebruikt een unieke benadering om van vroege ideeën in de nanotechnologie waar hardware innovatie een bepalende rol in speelt succesvolle wereldspelers te maken. Het fonds zal investeren in ambitieuze technologie start ups waar imec kennis, ervaring en infrastructuur een bepalende rol kan spelen in het succes van het bedrijf.

imec.xpand investeert in een vroeg stadium van ontwikkeling maar houdt voldoende financiële middelen achter de hand om het bedrijf te blijven ondersteunen tot het een product op de markt heeft. Deze filosofie laat startende ondernemers toe om zich toe te leggen op de ontwikkeling van hun technologie en het uitbouwen van hun bedrijf in plaats van al hun tijd en energie te besteden aan de volgende, kleine financieringsronde. Deze benadering is bovendien cruciaal om startende bedrijven sneller naar de markt te brengen en op die manier een aantrekkelijk financieel rendement te creëren voor de investeerders in het fonds.

Het fonds wordt beheerd door Peter Vanbekbergen, Frank Bulens, Cyril Van?ura en Tom Vanhoutte die hun strepen verdiend hebben als ondernemers en investeerders in jonge bedrijven. De combinatie van het onafhankelijke management, strategische en financiële investeerders, universiteiten en imec, die elk op hun manier bijdragen aan het succes van het fonds, maakt van imec.xpand een uniek initiatief tussen de risicokapitaalfondsen.

Het fonds werd gelanceerd in 2017 met de ondersteuning van imec en de Vlaamse overheid. Sinds de start heeft het fonds gereputeerde internationale strategische en financiële investeerders aangetrokken zoals Samsung Electronics, BNP Paribas Fortis, Applied Materials, SK Hynix, Philips, de Brabantse ontwikkelingsmaatschappij BOM, KBC Verzekeringen, de Belgische federale investeringsmaatschappij SFPI-FPIM en verschillende privé investeerders en universiteiten. Belfius Insurance, de Vlaamse participatiemaatschappij PMV en KPN Ventures traden toe in de meeste recente ronde.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics