Imec, Holst Centre en Cartamundi introduceren plastic chip(NFCchips) voor datauitwisseling tussen allerlei voorwerpen over korte afstanden

0

Alexander Mityashin, program manager bij imec

Imec, Holst Centre (opgericht door imec en TNO) en Cartamundi hebben vandaag op de International Solid-State Circuits Conference in San Francisco, een van de belangrijkste conferenties wereldwijd in hun domein, als eerste ter wereld, een demo van de dunnefilm- chip op plastic voorgesteld, die compatibel is met het near field communication (NFC) barcode-protocol dat standaard in veel smartphones aanwezig is voor data-uitwisseling tussen voorwerpen met NFCchips. Vandaag worden NFC chips in smartphones voor gegevensuitwisseling over korte afstand.

Plastic elektronica opent interessante perspectieven voor goedkope, slimme elektronicatoepassingen die onmogelijk met traditionele siliciumchips te verwezenlijken zijn. Het maakt bijvoorbeeld slimme verpakkingen voor voedingswaren mogelijk, intelligente labels voor merkbescherming, en elektronisch papier. Voor dergelijke nieuwe toepassingen zijn goedkope wegwerpchips noodzakelijk die in heel grote hoeveelheden geproduceerd kunnen worden. De dunnefilm-chiptechnologie van imec kan via massaproductie geproduceerd worden. Ze is bijgevolg ideaal voor het internet der dingen waar sensoren en microchips overal onzichtbaar zullen geïntegreerd zijn.

De innovatieve NFC-chip is de dunste en meest robuuste technologie die compatibel is met ISO-protocols

“De ISO-norm voor NFC-chips is origineel ontwikkeld rekening houdend met de mogelijkheden van standaard microchiptechnologie op basis van silicium. Plastic elektronica heeft echter totaal andere kenmerken waardoor we voor heel grote uitdagingen stonden om een NFC-chip in plastic elektronica te ontwikkelen die compatibel is met die ISO-norm.” verklaarde Kris Myny, senior onderzoeker bij imec. “Door onze samenwerking met Cartamundi, de Belgische wereldwijd toonaangevende producent van speelkaarten en spellen, kenden we de noden vanuit de markt en waren we in staat om een oplossing te ontwikkelen die echt relevant is voor deze sector.”

“Deze innovatieve ontwikkeling van plastic NFC-chips creëert verscheidene nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van NFC,” aldus Alexander Mityashin, program manager bij imec. “De specifieke eigenschappen van dunnefilmelektronica zorgen ervoor dat de nieuwe chips veel dunner kunnen worden gemaakt, terwijl ze mechanisch toch heel robuust zijn. Bovendien biedt imec?s technologie de mogelijkheid om chips in grote volumes en tegen lage kosten te produceren”.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics