Imec en TNO lanceren Digitale Tweeling van stad Antwerpen

0

Deze week, op SuperNova in Antwerpen, lanceerden imec, een van de toonaangevende onderzoeks- en innovatiehubs op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, en de Nederlandse innovatieorganisatie TNO, een ‘digital twin’ van de stad Antwerpen. Deze digitale 3D replica van de stad combineert gegevens over geluidsoverlast met real-time sensorinformatie van luchtkwaliteit en verkeer, en computermodellen. Ze biedt een actuele en voorspellende kijk op de situatie in de stad, waarmee de impact van geplande maatregelen gesimuleerd en uitgetest kan worden.

Steden staan voor grote en complexe uitdagingen om de CO2-uitstoot, geluidshinder en verkeersoverlast in de stadskern te verminderen en de stad aantrekkelijk, leefbaar en gezond te houden. Ingrepen om een situatie te verbeteren in een bepaalde wijk kunnen impact hebben op meerdere factoren en/of meerdere locaties in een stad. Het autovrij maken van een bepaalde straat kan bijvoorbeeld een positieve invloed hebben op de luchtkwaliteit en geluidsoverlast van aanliggende wijken, maar de mobiliteit en ook de luchtkwaliteit op andere plaatsen verslechteren.
De digital twin die imec en TNO deze week voorstellen, is een uiterst realistische virtuele representatie van de stad Antwerpen. Ze slaat een brug van de digitale naar de fysieke wereld en ondersteunt beleidsmakers en gebiedsontwikkelaars bij het nemen van complexe beslissingen rond stedelijke leefbaarheid. Met ‘een druk op de knop’ kan vooraf voorspeld worden wat de effecten zijn van bepaalde scenario’s op verkeer, geluidshinder en luchtkwaliteit. Door de beschikbaarheid van meer en actuele data uit verschillende sensoren die in de stad opgesteld staan, worden de toekomstvoorspellingen nog nauwkeuriger en kunnen planners de meest optimale beslissingen nemen voor korte-termijn maatregelen. De digital twin werd gemaakt op basis van het simulatieplatform ‘Urban Strategy’ van het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO, waarop imec een nieuwe interactieve interface bouwt en sensordata aanlevert om de real-time koppeling en verrijking van de modellen mogelijk te maken. Partners in het project zijn Dept MOW van de Vlaamse Overheid, TomTom en PTV Group.

‘De mogelijkheden van deze tool zijn legio. In principe kunnen we alle data die beleidsmakers belangrijk vinden – van fietsdata tot informatie over de riolering – in de digital twin verwerken. Zo heeft het stadbestuur een digitale controlekamer ter beschikking om maatregelen te plannen die de leefbaarheid en mobiliteit van hun stad verbeteren.’ – Jan Adriaenssens, programmadirecteur City of Things imec.

‘Naarmate steden groeien en meer geconnecteerd worden, moeten stadsbesturen op zoek naar innovatieve hulpmiddelen om de uitdagingen die met deze evolutie gepaard gaan het hoofd te bieden. De real-time data van de digital twin zijn daarbij onmisbaar. Het is voor Vlaamse steden een stap op weg om echte Smart Cities te worden.’ – Philippe Muyters, Vlaams minister van Economie en Innovatie.

‘Antwerpen is de ideale pilootstad voor de digital twin. Het is een wereldstad, een havenstad, bevat een mix aan industrie, gebouwen en retail en is thuishaven van innovatieve start-ups. Een diverse mix van spelers die met de verschillende facetten van de digital twin aan de slag kunnen. Het is niet voor niets de thuisbasis van het City of Things-project.’ – Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen.

Op 24 oktober organiseert Imec/Holst Centre en Link Magazine bij Holst Centre in Eindhoven een ronde tafeldiscussies over smart cities. Overheden, technologiebedrijven en maakbedrijven worden uitgenodigd om gezamenlijk tot oplossingen te komen. Aanmelden bij: john.vanginkel@linkmagazine.nl

Lees het artikel uit de  septemberuitgave van Link Magazine een cover-artikel met John Baekelmans van imec over ‘smart cities’.

 

 

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics