ICD zet bij eerste lustrum forse stappen op onderwijsgebied

0

Vijf jaar geleden verenigden zes Drachtster ondernemingen zich in het Innovatiecluster Drachten (ICD). Hun ambitie was in Noord-Nederland een internationaal opererend hightech ecosysteem te ontwikkelen. Anno 2019 werken achttien bedrijven samen met kennisinstellingen, overheden en brancheorganisaties aan oplossingen voor vijf grote uitdagingen. Deze ‘Big 5’ zijn 3D metal printing, remote sensoring en big data, robotics, visual intelligence, en all-electric propulsion. Op onderwijsgebied werkt ICD samen met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en alle mbo- en hbo-techniekopleidingen in het noorden aan speciale technische studierichtingen en opleidingen, inclusief stages.

Eerder dit jaar vierde ICD het eerste lustrum en dat werd opgeluisterd met een aantal onderwijsmijlpalen. Zo kunnen RUG-studenten vanaf studiejaar 2020 de mastertrack Mechanical Engineering Smart Factories volgen in het ICD Shared Facility Center in Drachten. RUG, gemeente Smallingerland, provincie Fryslân en ICD tekenden daarvoor half februari een overeenkomst. Het past in de profilering van de RUG als universiteit die ook technische opleidingen verzorgt, waaronder een nieuwe tweejarige masteropleiding Mechanical Engineering. Naast Smart Factories zal die nog drie tracks kennen: Advanced Instrumentation, Process Design for Energy Systems en Materials for Mechanical Engineering. Voor het eerste jaar wordt gemikt op zestig studenten voor de vier tracks, weet Joost Krebbekx, senior managing consultant bij Berenschot en programmamanager van ICD. ‘Binnen vijf jaar moet het uitgroeien tot een volwaardige opleiding. De belangrijkste drijfveer van de RUG is de eigen bachelorstudenten perspectief geven van een vervolgopleiding en loopbaan in Noord-Nederland. Daarnaast hopen ze zo buitenlandse studenten naar Groningen te halen. Jouke de Vries, voorzitter van het college van bestuur van de RUG, was onder de indruk van wat we hier samen in Drachten doen. Dat zou hij voor de RUG op meer plekken in Noord-Nederland willen realiseren.’ De inbreng van ICD omvat de locatie in Drachten en lidbedrijven die afstudeeropdrachten aanbieden voor alle Smart Factories-studenten.

Jouke de Vries, voorzitter van het college van bestuur van de RUG

Tijdens de lustrumviering werd ook bekend dat het ICD Shared Facility Center op het Philips-terrein in Drachten een upgrade krijgt tot hightech shared facility-gebouw voor techniekopleidingen en bedrijfsleven uit heel Noord-Nederland. Zo zal voor de nieuwe mbo-opleiding Smart Industry van ROC Friese Poort een deel van de activiteiten op deze locatie gaan plaatsvinden. Op hbo-niveau ontwikkelen de noordelijke instellingen, NHL Stenden Hogeschool en Hanzehogeschool, samen met ICD nieuwe associate degree-opleidingen, onder meer voor robotica. Dit zijn tweejarige duale opleidingen (werken en leren gecombineerd), waarvoor het tweede jaar ook in Drachten zal worden verzorgd.
Is hiermee voor ICD het onderwijsplaatje compleet? Krebbekx: ‘Er zijn vast nog wensen voor de toekomst, zeker op wo-niveau, maar hieraan hebben we de komende tijd onze handen wel vol. Vanaf volgend jaar gaan we capaciteit ren voor coördinatie van de logistiek rond alle studenten die hier in Drachten zullen komen.’

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics