Hordijk Verpakkingen digitaliseert de werkvloer met nieuwe app

0

Een nieuwe applicatie stelt specialist in verpakkingsmaterialen Hordijk Verpakkingen in Zaandam in staat het volledige productieproces direct vanaf de werkvloer real-time digitaal vast te leggen. Het bedrijf heeft hierdoor aanzienlijk meer inzicht in zijn productieproces, wat onder andere de traceability verbetert. De app werd in slechts anderhalve maand tijd door ict-partner Axians ontwikkeld met behulp van een low-code platform.

App Axians dankzij bouwblokken snel en tegen relatief lage kosten ontwikkeld

Hordijk Verpakkingen is gespecialiseerd in het thermovormen, spuitgieten en extrusieblazen van verpakkingsmaterialen voor voedingsmiddelen. Gezien de aard van deze producten is traceability voor klanten van groot belang. ‘In de nieuwe app kunnen we iedere stap in ons productieproces digitaal vastleggen, wat de traceability verbetert’, verklaart Rob Hordijk, business process & it-manager bij Hordijk Verpakkingen. ‘Het doel was hierbij zaken direct te registreren op het moment en de locatie dat zij gebeuren, real-time dus.’

Uniek etiket

De nieuwe applicatie heet shopfloor en is ontwikkeld door Axians, de vaste ict-partner van Hordijk Verpakkingen. Het betreft een losse applicatie, die is geïntegreerd in het ERP-systeem van Hordijk Verpakkingen. De applicatie is voor operators toegankelijk via tablets, die op de productiemachines zijn aangebracht. Relevante informatie wordt hierop overzichtelijk weergegeven en operators kunnen via het apparaat met één druk op de knop onder meer etiketten uitprinten. Voor medewerkers van andere afdelingen is de applicatie toegankelijk via pc, smartphone of tablet.

‘Bij een overstap hoeft alleen een koppeling met het nieuwe ERP-systeem te worden gerealiseerd’

Via shopfloor wordt het productieproces aangestuurd en gedetailleerd vastgelegd. Aan de hand van productiedata van machines en medewerkers in de productie kan Hordijk Verpakkingen voortaan registreren op welke datum en welk tijdstip welke specifieke rol kunststof in een machine is geplaatst. Daarnaast wordt elke pallet die de deur uitgaat voorzien van een uniek etiket. ‘Door beide gegevens te combineren, kunnen we per pallet nagaan met welke rol folie artikelen zijn geproduceerd. Blijkt er in een later stadium onverhoopt iets mis te zijn met deze rol of worden andere afwijkingen in het productieproces van een specifieke machine ontdekt, dan kunnen we zeer nauwkeurig bepalen welke producten getroffen kunnen zijn. Zo kunnen we gericht maatregelen nemen’, legt Hordijk uit.

Flinke tijdbesparing
Op jaarbasis worden in Zaandam al snel meer dan 1,5 miljard verpakkingen geproduceerd, waardoor het een tijdrovende klus kon zijn om eventuele productieproblemen terug te leiden. ‘Op jaarbasis plakken we zo’n 2 miljoen etiketten, wat in de praktijk betekende dat onze printers gemiddeld 3 uur per dag stonden te draaien. Op het printproces werd in veel gevallen handmatig toezicht gehouden. Nu etiketten on-the-fly en per pallet worden uitgeprint, is dit niet meer nodig. Daarnaast voorkomt de werkwijze onnodige printopdrachten en daarmee verspilling’, aldus Hordijk. De nieuwe app betekent dan ook een flinke tijdbesparing en helpt daarnaast de voorraad nauwkeuriger in beeld te brengen en voorraadverschillen te voorkomen.

De applicatie is door ict-partner Axians ontwikkeld met het low-code platform OutSystems. Low-code is een ontwikkelmethode waarbij software met een minimale hoeveelheid programmeerwerk wordt gebouwd door gebruik te maken van bouwblokken, waarbij elk bouwblok een andere functionaliteit vertegenwoordigt. ‘Door bouwblokken te combineren, kunnen we in korte tijd en tegen lage kosten een applicatie ontwikkelen’, zegt Thijs de Swart, client manager bij Axians.

ERP-onafhankelijk

Een platform als OutSystems maakt het eenvoudiger om nieuwe ontwikkelingen te omarmen, zegt Hordijk. ‘Wij hebben niet de expertise in huis om aan de slag te gaan met de nieuwste technologieën, zoals artificial intelligence en machine learning. Ict is immers niet onze kernactiviteit. Het is daarom fijn dat via een platform als OutSystems dergelijke technologie als kant-en-klaar bouwblok beschikbaar is, waardoor wij hiervan zonder grote investering kunnen profiteren.’

Doordat shopfloor onafhankelijk van het ERP-systeem opereert, heeft Hordijk Verpakkingen de mogelijkheid over te stappen op een ander ERP-systeem, zonder dat de app volledig op de schop hoeft en de investering verloren gaat. ‘Bij een overstap hoeft alleen een koppeling met het nieuwe systeem te worden gerealiseerd’, aldus De Swart.

Flexibiliteit

Veel bedrijven werken met verouderde systemen die niet eenvoudig kunnen worden vervangen. Met een platform als OutSystems biedt Axians deze bedrijven de mogelijkheid om alvast kleine stappen te zetten op het gebied van digitalisering. Functionaliteiten uit oudere software kunnen met low-code technologie in korte tijd worden verbeterd, waardoor bedrijven ineens wel in staat zijn om bijvoorbeeld orderflows, productieplanning, traceability of machineonderhoud te optimaliseren. ‘De bouwblokken zorgen voor flexibiliteit. Zo is het mogelijk om op ieder gewenst moment een nieuw bouwblok toe te voegen of juist een bestaand bouwblok te verwijderen, zonder dat dit impact heeft op de werking van de rest van de applicatie’, legt De Swart uit.

Veel veranderingen

Deze flexibiliteit was voor Hordijk Verpakkingen een belangrijke eis. ‘Op deze manier kunnen we ervoor kiezen een andere ict-partner in te schakelen om de ontwikkeling van de app op het OutSystems-platform voort te zetten’, zegt Hordijk. De Swart: ‘Het is echter ook mogelijk de applicatie te exporteren uit het OutSystems-platform en de ontwikkeling op een ander platform te vervolgen.’

Hoewel de nieuwe app voor medewerkers van Hordijk Verpakkingen veel veranderingen met zich meebrengt, wordt deze goed ontvangen. Hordijk: ‘Niet alleen willen zij graag met de applicatie aan de slag, ook denken zij actief mee over verdere verbeteringen die wij erin kunnen aanbrengen. En dankzij de flexibiliteit van het OutSystems-platform zijn deze relatief eenvoudig te realiseren.’ Het OutSystems platform biedt tevens de mogelijkheid ook andere processen te digitaliseren. Shopfloor is door Axians in slechts anderhalve maand tijd gerealiseerd en opgeleverd. Op de lange termijn wil Hordijk de applicatie verder laten uitbouwen om uiteindelijk alle registraties op de werkvloer digitaal te kunnen uitvoeren.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.