Hollander Techniek faciliteert creatie groene energie biocentrale Balkbrug

0

Op industrieterrein Katingerveld in Balkbrug – nabij Zwolle – wordt momenteel hard gewerkt aan de realisatie van een gloednieuwe houtverbrandingsinstallatie. Het verbranden van houtsnippers en boomschors in het Overijsselse dorp, resulteert in de productie van groene stroom én groene stoom: zonder ‘r’. Het biologische materiaal dat gebruikt gaat worden bij de verbranding, is afkomstig uit de bermen van Duitse snelwegen, een aantal Nederlandse spoorwegen en lokale leveranciers. De vier voorraadschuren, goed voor zo’n 8.000 ton biobrandstoffen, én de biomassacentrale voldoen aan de strengste milieueisen en moeten medio september van dit jaar in productie gaan. Hollander Techniek levert de gebouwgebonden installaties in Balkbrug.

Samenwerking zorgt voor duurzaamheid

De realisatie van de biocentrale aan het eind van dit jaar, gaat het unieke resultaat zijn van een succesvolle samenwerking. De provincie, de gemeente, particuliere investeerders, de Rabobank, biomassaspecialist VYNCKE, bouwbedrijf Houtman, familiebedrijf Brouwer Biocentrale BV en system integrator Hollander Techniek hebben hun nek uitgestoken om dit project letterlijk en figuurlijk van de grond te krijgen. Fondsen en subsidies hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Een goede onderlinge afstemming is hierbij noodzakelijk en essentieel om een succesvol eindresultaat neer te kunnen zetten. Balkbrug wordt door de nieuwe houtverbrandingsinstallatie één van de groenste dorpen van het hele land.

Dit ‘groene’ project is een klassiek schoolvoorbeeld van een slimme loop, waarbij alle output effectief gebruikt wordt.

Gebouwgebonden installaties van top tot teen

Hollander Techniek is bij de totstandkoming van de biocentrale, verantwoordelijk voor alle gebouwgebonden installaties. Zowel op elektrotechnisch gebied als op werktuigbouwkundig vlak levert Hollander Techniek de oplossingen. Hierbij moet gedacht worden aan het gehele circuit (de infrastructuur) rondom elektrische energie, led-verlichting, energieverdeling, schakelingen met het net, wandcontactdozen, maar ook aan klimaatinstallaties, afvoerinstallaties, riolering, waterleidingen, ventilatie, buisleidingen, kantoorverwarming en sanitair. Het project past mede daarom perfect bij de visie van Hollander Techniek omtrent samenwerking, functionaliteit, duurzaamheid en betrokkenheid.

Vermindering van CO?-uitstoot

Kaasproducent FrieslandCampina wordt hoofdafnemer van de groene stoom die opgewekt gaat worden in de nieuwe centrale. Het Nederlandse bedrijf wil klimaatneutraal groeien en het gebruik van milieuonvriendelijke producten als aardgas verminderen. De bio-installatie zal jaarlijks naar schatting 55.000 ton droge biostoom gaan leveren aan de productielocatie in Balkbrug. Hiermee wordt 5,5 miljoen m? (kuub) aardgas bespaard, die normaliter bij de productie van het zuivelproduct wordt verstookt. Mogelijk kunnen op den duur 1000 huishoudens van het 4000 inwoners tellende dorp, verwarmd en voorzien worden met de restwarmte en groene stroom die wordt opgewekt door de stoomturbines in de centrale. Concrete plannen hiervoor zijn in de maak.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics