Henry Chesbrough introduceert in 2003 ‘Open Innovation’ ontvangt eredoctoraat van TU/e.

0

De TU/e kent een eredoctoraat toe aan professor Henry Chesbrough. De Amerikaan ontvangt dit vanwege de invloedrijke rol die zijn werk heeft gespeeld bij de totstandkoming van wat later de Brainportregio zou gaan heten.

Chesbrough is onder meer verbonden aan de Haas School of Business, onderdeel van de University of California, Berkeley. Hij ontvangt het eredoctoraat tijdens de Research Day op 24 juni 2025.

Henry Chesbrough (69) introduceerde de term ‘Open Innovation’ in zijn gelijknamige boek uit 2003. Als grondlegger van dit idee leerde hij bedrijven fundamenteel anders te kijken naar Research & Development en samenwerking. Hij toonde aan dat bedrijven succesvoller zijn wanneer ze externe kennis en technologie omarmen, in plaats van innovatie volledig binnen de eigen organisatie te ontwikkelen zoals veel bedrijven tot dat moment deden.

Onlosmakelijk verbonden met Brainport Eindhoven

Volgens erepromotor Marcel Bogers, hoogleraar Open & Collaborative Innovation aan de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences (IE&IS), stond de top van Philips met het boek van Chesbrough in handen toen die het besluit nam om de High Tech Campus Eindhoven (HTCE) open te stellen voor andere bedrijven. Het zou het startschot blijken voor de ontwikkeling van wat we tegenwoordig Brainport noemen, dankzij verregaande samenwerking tussen ondernemingen, kennisinstellingen en overheden.

“Als grondlegger van het concept open innovatie heeft Chesbrough wereldwijd invloed gehad op de manier waarop bedrijven en onderzoeksinstellingen samenwerken en kennis en expertise uitwisselen”, licht Bogers toe. “Het toekennen van dit eredoctoraat is wat mij betreft niet alleen een erkenning voor het werk van Henry zelf, maar ook voor het vakgebied van open innovatie waarvan hij in feite de grondlegger is.”

Het door Chesbrough uitgewerkte model van kennisdeling en samenwerking is inmiddels niet meer weg te denken uit Brainport Eindhoven: bedrijven als ASML, NXP en VDL werken nauw samen met startups, onderzoeksinstellingen en overheden om technologische vooruitgang te boeken.

“Het onderzoek van Chesbrough heeft blijvend invloed gehad op de ontwikkeling van het Brainport-ecosysteem”, aldus Bogers. “Dat is ook mede te danken aan de adviesrol die hij had toen Philips de HTCE open stelde voor andere bedrijven. Tegelijk is hij altijd erg bescheiden gebleven en bleef hij teruggeven aan de community— dat is zeker iets dat ik van hem heb geleerd. Je zou kunnen zeggen dat hij het aspect ‘open’ van open innovatie echt eer aandoet.”

Gedachtengoed naar TU/e gehaald

Bogers bracht het werk van Chesbrough naar de TU/e en trok daarin samen met hem op. Dat leidde onder meer tot een ‘open’ onderzoeksagenda en de verrijking van onderwijsmateriaal. Zo kent de master Innovation Management verschillende vakken met Chesbrough’s inzichten. Verder heeft Bogers het voorzitterschap van de World Open Innovation Conference (WOIC) van de Amerikaanse onderzoeker overgenomen en haalde hij het evenement naar Eindhoven, niet toevallig op het terrein van de High Tech Campus.

Decaan Geert-Jan van Houtum van de faculteit IE&IS verdedigde de nominatie voor het eredoctoraat met succes bij het College van Bestuur. Van Houtum: “Wat professor Chesbrough onderscheidt, is zijn vermogen om het gat te dichten tussen academische theorie en praktische toepassing. Hij heeft niet alleen meer dan 100.000 wetenschappelijke citaties op zijn naam staan, grote bedrijven hebben zijn onderzoeksresultaten en aanbevelingen actief geïmplementeerd.”

Van Houtum noemt de ‘Open Innovatie-filosofie’ van ASML en vele andere bedrijven als voorbeeld van hoe het gedachtengoed van Chesbrough zich heeft gemanifesteerd in het DNA van de Brainportregio. “Ook de innovatie-agenda van de EU draagt onmiskenbaar het stempel van Chesbrough’s filosofie.”

Research Day op 24 juni

Henry Chesbrough neemt het eredoctoraat officieel in ontvangst tijdens de Research Day van de TU/e, die dit jaar plaatsvindt op 24 juni. Tijdens de Research Day looft de universiteit ook ‘Science Awards’ uit aan veelbelovende en gevestigde onderzoekers, zijn er meerdere keynotes te beluisteren en is er volop gelegenheid voor onderzoekers om met elkaar in gesprek te gaan.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics