HBO-module Mechatronica van STODT Toekomsttechniek beleeft succesvolle première

0

Deze zomer werd de nieuwe HBO-module Mechatronica van opleidingsinstelling STODT Toekomsttechniek in Hengelo (Ov) afgesloten met een certificaat-uitreiking. Zowel de gediplomeerden als hun werkgevers waren enthousiast over deze première. De deelnemers hebben geleerd complexe producten en processen te analyseren om problemen op te lossen en storingen te verhelpen. Bovendien zijn ze beter getraind in het communiceren met collega’s uit verschillende disciplines. Hun leidinggevenden zien die persoonlijke ontwikkeling terug in de praktijk. ‘De mannen met de gouden handen echt op een hoger niveau brengen, dat is precies wat we willen.’ Eind september start een nieuwe groep voor de eenjarige HBO module.

Een snelle route naar een hoger niveau biedt de eenjarige HBO-module Mechatronica die STODT Toekomsttechniek heeft ontwikkeld in samenspraak met bedrijven en het Centrum voor Innovatief Vakmanschap TechWise Twente. Vorig jaar september startte de eerste groep met veertien deelnemers, van bedrijven als Apollo Vredestein (Enschede), Braakhuis (Borne), Nedap (Groenlo), Philips Lighting (Winterswijk), Trumpf Nederland (Hengelo, Ov) en Voortman Steel Machinery (Rijssen), Minivalve (Oldenzaal), Bauhuis (Goor), Reginox (Rijssen).

Analyse vaardigheden, initiatief en communiceren

Deze deeltijd module koppelt theorie en praktijk. Leren analyseren door de methode Root Cause Analysis en door het toe te passen op het werk. Interdisciplinair samenwerken met collega’s uit verschillende disciplines, met leveranciers en eindgebruikers. Met casussen uit de eigen praktijk stellen de deelnemers een probleemdefinitie vast. Zelf onderzoek doen en initiatief nemen; zelf op zoek naar informatie, leveranciers, kennis van collega’s, deelnemers en docenten om te komen tot een uitrolbaar Plan van Aanpak. Tot slot presenteren ze dit voor de groep aangevuld met hun leidinggevenden.

Helikopterview

In de smart industry gaat het om automatisering en robotisering van productieprocessen en het organiseren van ‘flow’ in die productie . Communicatievaardigheden staan daarin centraal, verklaart Johaniek Bus, bedrijfsadviseur bij STODT. ‘Medewerkers kunnen zich meer focussen op het behalen van de bedrijfsdoelen. Dat lukt het beste als ze vol vertrouwen kunnen samenwerken.’ We helpen medewerkers een helikopterview te ontwikkelen door tools aan te reiken en in de praktijk te oefenen. We steken veel energie in de begeleiding van de deelnemers en tussentijdse evaluaties, ook met hun werkgevers.’

Vervolg

Natuurlijk komt er een vervolg, meldt Johaniek Bus, en wel in meerdere opzichten. Zo start eind september de volgende groep. Meerdere deelnemers van de eerste groep, en hun werkgevers, zijn zo enthousiast dat ze meteen door willen om zich verder te ontwikkelen in persoonlijk leiderschap met o.a. feedback. Bus: ‘Ze merken allemaal dat de communicatie in de keten belangrijk is. Wij komen daarom met een vervolg op de module.’ Ook blijkt er behoefte aan technische verdieping, onder meer op het gebied van servotechniek en robotica.

Meer HBO-modules

Een ander vervolg betreft de HBO-module Verspaning, meldt Johaniek Bus tot slot, wederom in overleg met bedrijven. ‘In de verspaning wordt naast het vakmanschap van de operators een efficiënte organisatie om de machine heen, de flow van productie door het bedrijf, steeds belangrijker. Alles moet slimmer en de operator weet als geen ander waar nog efficiencywinst valt te halen.’ In november start de eerste groep van deze module.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics