Rector Frank Baaijens : ‘Den Haag moet meer investeren in bèta-onderzoek voor aanpak wereldproblemen’

0

Rector Magnificus Frank Baaijens, Rector Magnificus Frank Baaijens: bèta-onderzoek: in Nederland is dat 39%, maar in België 50% en in Duitsland 60. Foto: Bart van Overbeeke.

Rector Frank Baaijens riep vandaag, bij de opening van het academisch jaar, de regering op om meer te investeren in bèta-onderzoek. Nederland bungelt in vergelijking met andere Europese landen onderaan, terwijl juist fundamenteel onderzoek nodig is om wereldproblemen zoals klimaatverandering het hoofd te bieden, vertelde de rector. Hij kreeg bijval van D66-leider Alexander Pechtold, die in zijn speech gepassioneerd het belang van ingenieurs en bètawetenschappen onderstreepte.

De Nederlandse overheidsuitgaven aan R&D in het algemeen, zijn in Nederland al vrij laag. En daarvan gaat ook nog eens relatief weinig naar bèta-onderzoek: in Nederland is dat 39%, maar in België 50% en in Duitsland 60, vertelde de rector in zijn speech. Hij riep de huidige en de komende regering in Den Haag op om hier iets aan te doen.

Baaijens liet in zijn speech verder weten bijzonder blij en trots te zijn met weer een record aantal nieuwe studenten. Maar hij gaf ook aan dat universiteit nu echt op maximale capaciteit draait, en dat de werkdruk op het personeel bijzonder hoog is. De TU/e kondigde al eerder een studentenstop aan voor vier opleidingen om de kwaliteit te kunnen garanderen, en de rector liet vandaag weten dat hij niet uitsluit dat er meer opleidingen zullen volgen.

Pechtold: ruim baan voor groei studentenaantallen

Alexander Pechtold vertelde in zijn speech dat hij juist wil dat de groei in studentenaantallen aan de TU’s ruim baan krijgt. Hij vindt dat de TU’s daarin geholpen moeten worden. Ook in zijn visie zijn ingenieurs en bèta-wetenschappen cruciaal om de problemen op te lossen waar de wereld op dit moment voor staat.

Daarom moeten onderzoekers onbelemmerd fundamentele wetenschap kunnen doen, liet hij weten. Hij had ook nog een dringend verzoek aan de huidige generatie TU-studenten: kies niet voor een carrière in financiën of in de politiek. “We need your minds to move matter, not money or paperwork.”

Cultuurverandering nodig

In zijn toespraak kondigde de rector ook de aanstelling aan van de eerste Chief Diversity Officer (CDO) van de TU/e: hoogleraar Evangelia Demerouti. Zij gaat helpen om een cultuurverandering tot stand te brengen, zodat er meer vaart komt in de bevordering van de diversiteit van het TU/e-personeel.

“De diversiteit in onze studentenpopulatie groeit gestaag”, aldus rector Frank Baaijens. “Er komen steeds meer vrouwelijke en internationale studenten naar onze universiteit. Diversiteit is een groot goed, want we willen de meest getalenteerde mensen aantrekken. Maar de diversiteit onder onze staf groeit helaas minder hard. Er is daarom een cultuurverandering nodig. Dat is geen eenvoudig proces. Als een eerste stap stellen we daarom een Chief Diversity Officer aan.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics