Grote mechatronica-merger bijna rond: NTS neemt Norma over

0

De NTS-Group en Norma hebben een overeenkomst gesloten waardoor Norma onderdeel wordt van de NTS-Group. Hiermee ontstaat een groep van toeleverende bedrijven in de hightech industrie met wereldwijd 1.500 medewerkers en een jaarlijkse omzet van ca. 210 miljoen euro. Norma blijft onder eigen naam opereren. Frank Biemans gaat als CEO van Norma rechtstreeks rapporteren aan de Raad van Bestuur van NTS-Group.

Een mechatronica-overname hing al een jaar in de lucht. Maar deze merger kent een nog langere historie want NTS heeft zes jaar geleden al eens een poging gedaan Norma over te nemen. Toen was de tijd voor het Twentse bedrijf echter nog niet rijp. Eind vorig jaar kwam het dan wel tot serieus aftasten, met name gevoed door het feit dat Norma de laatste jaren de nodige financiële problemen heeft gekend. Marc Hendrikse, ceo van NTS: ‘De overname zorgt dat er geld het bedrijf binnenkomt en dat biedt zekerheid, voor het personeel en de klanten.’ Beide partijen hebben overigens veelal dezelfde grote klanten en die zijn vooraf geconsulteerd: ‘Die juichen de overname toe’, aldus Hendrikse.

En dat heeft volgens hem alles met de complementariteit van beide ondernemingen te maken: ‘De kerncompetenties van Norma op het gebied van precisie verspanen zijn zeer complementair aan die van NTS. Bovendien passen de culturen van beide bedrijven heel goed bij elkaar. Met Norma in onze groep vormen we een krachtig en ambitieus bedrijf dat qua grootte, internationale positie en totale portfolio van kennis en kunde een optimale eerstelijns toeleverancier is voor machinebouwers in de hightech industrie. De overname van Norma past daarmee perfect in onze strategie om onze klanten op een steeds hoger niveau te ondersteunen bij het ontwikkelen, het maken en het assembleren van systemen, modules en precisie componenten.’

Norma (400 medewerkers) heeft als hightech toeleverancier ruime kennis en ervaring op het gebied van mechanische precisiebewerkingen en de samenstelling van ultraprecisie modules. Daarnaast beschikt Norma ook over kennis op het gebied van value engineering. Het bedrijf opereert vanuit drie vestigingen: Hengelo, Drachten en Doetinchem.
Frank Biemans, CEO van Norma: ‘Door de krachten te bundelen met NTS, zowel voor productie als engineering, komen we tegemoet aan de wens van veel klanten. Deze klanten willen met grotere partijen zaken doen, die hen meer kunnen ontzorgen, en die grotere projecten aankunnen.’
Stan Oude Mulders, meerderheidsaandeelhouder van Norma: ‘Wij beschouwen deze stap als een logisch vervolg van onze succesvolle strategie in de afgelopen jaren. Wij kennen NTS heel lang en we hebben ook al intensief samengewerkt. Onze bedrijven passen heel goed bij elkaar omdat er overduidelijke synergie is. We zijn blij onderdeel van dit familiebedrijf te worden.’

Door de overname verandert het speelveld voor andere mechatronica-toeleveranciers, als KMWE. Ceo Edward Voncken geeft desgevraagd aan: ‘Dit zijn twee mooie bedrijven die goed bij elkaar passen. Dit onderstreept de ambitie van NTS om een volledige system-integratorrol op te pakken en NTS speelt hiermee in op de trend dat grote oem’s meer met minder leveranciers willen doen. Dit kan door consolidaties. Maar voor KMWE blijft overeind staan dat ook door slim met elkaar samen te werken op deze behoefte ingespeeld kan worden.’ Aldus Voncken die zich sterk maakt voor de Brainport Industries Campus, een overdekt industrieterrein waar de gehele hightech toeleverketen fysiek aanwezig is om op slimme manieren en gebruikmakend van smart technologieën samen te werken.

De overname door NTS van Norma wordt naar verwachting gecompleteerd in het derde kwartaal van 2016, nadat gebruikelijke voorwaarden zijn vervuld, waaronder waar vereist afronding van de concentratiemelding bij de mededingingsautoriteiten.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics