Grote handelsdelegatie met 70 bedrijven naar Vietnam

0

Een grote groep van zo’n 70 Nederlandse bedrijven en vertegenwoordigers van aan VNO-NCW gelieerde organisaties als PUM, DECP en NLinBusiness gaat van 8 tot 12 april naar Vietnam voor een grote economische missie. Onder aanvoering van minister-president Mark Rutte en Hans de Boer als zakelijk missieleider worden kansen verkend op terreinen als landbouw, watermanagement en logistiek. Vietnam is een snelgroeiend land met veel mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. Naast de minister-president reizen minister Van Nieuwenhuizen (IenW), staatssecretaris Snel (Financiën) en DG Sonnema (LNV) mee voor diverse officiële ontmoetingen en werkbezoeken. De missie voor de ondernemers wordt georganiseerd door RVO.

“Als Nederland moeten we flink aan de weg timmeren op dit soort groeimarkten in Azië”, zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. “Daar voltrekt zich immers de groei van de wereldeconomie en daarom steken we met het kabinet extra energie in het ter plaatse openen van de juiste deuren voor ondernemers. Zeker in een land als Vietnam is het belangrijk om zo samen met het Rijk op te trekken om succesvol te kunnen zijn.”

ASEAN

De ASEAN-landen, waartoe Vietnam behoort, zijn een sterke factor aan het worden in de wereldeconomie. Nu vormt het handelsblok nog de 7e economie van de wereld, maar volgens analisten zal het in 2030 zijn opgerukt naar de 4e plaats. Nederland is op dit moment de tweede Europese handelspartner van Vietnam. Door het aankomende handelsakkoord (FTA) van de EU met Vietnam wordt zakendoen met het land straks nog makkelijker.

Goede klik

“Nederlanders klikken traditioneel goed met Vietnamezen”, aldus de voorzitter van VNO-NCW. “Beiden zijn harde werkers, met gevoel voor humor en dezelfde manier van communiceren. Talloze van onze leden als De Heus, Damen en Heineken doen ook al met succes zaken in Vietnam. Met groeipercentages van zo’n 6 procent biedt het prachtige land grote kansen, ook als toegangspoort naar de rest van Zuidoost-Azië.”

Brede sociaal-economische missie met PUM- en DECP-experts

Deze grote handelsmissie missie volgt op bezoeken van de Vietnamese premier Phuc aan Nederland en een bezoek aan Vietnam van minister Kaag en Hans de Boer vorig jaar.
Niet alleen diverse leden van VNO-NCW reizen mee naar Vietnam. Ook instellingen als PUM (Netherlands Senior Experts), DECP (Dutch Employers’ Cooperation Programme) en NLinBusiness spelen een rol in de missie. Zo zijn er jaarlijks vele experts van PUM actief om Vietnamese ondernemers te helpen en ook ondersteunt DECP bij de sociale dialoog met vakbonden en werkgevers.
“Met al deze activiteiten laten we als Nederland zien dat we veel te bieden hebben naast onze prachtige bedrijven en kennis. Zo is het ook niet alleen handel, maar gaat de missie eigenlijk veel breder, namelijk: hoe dragen wij als Nederland bij aan verdere groei en ontwikkeling van dit mooie land,” aldus De Boer.

Programma Hans de Boer zal als zakelijk missieleider onder meer de CEO Ronde Tafels met de Vietnamese overheid in Hanoi en Ho Chi Minh City voorzitten. NLinBusiness organiseert samen met de lokale Nederlandse Business Council (Dutch Business Association Vietnam, DBAV) een Business Mixer, waarbij de deelnemers aan de missie worden geïntroduceerd bij ervaren lokale dienstverleners, Vietnamese studenten die in Nederland hebben gestudeerd en andere relevante partijen uit het Nederlandse zakelijke netwerk in Ho Chi Minh. Ook zullen NLinBusiness en de DBAV een MoU ondertekenen over de ontwikkeling van een professionele Nederlandse Business Hub in Ho Chi Minh. DECP organiseert een Ronde Tafel met vrouwelijke ondernemers om te bespreken hoe het vrouwelijk ondernemerschap in Vietnam kan worden bevorderd. Met PUM brengen we een bezoek aan een incubator en laten we zien hoe startend ondernemerschap in Nederland wordt ondersteund.

Informatie over Vietnam


Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics