Grondstoffen: Hoe reageren grondstoffen op Fed renteverhoging?

0

In voorgaande periodes waarin financiële markten op renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank (Fed) begonnen te anticiperen, deden grondstoffen het relatief goed. De reden hiervoor is dat de renteverhogingen plaatsvonden op het moment dat de economische groei omhoog ging. Tegelijkertijd ondersteunden de renteverhogingen de Amerikaanse dollar en dit drukte de prijzen van edelmetalen. Nu verwachten we dat de Fed haar rente met 25bp. verhoogt in december 2016 en in juni en december 2017. De economische groei zal echter gematigd zijn. De inflatie zal hoger zijn dan de groei. Daar komt bij dat reële rente waarschijnlijk laag zal blijven waardoor de Amerikaanse dollar niet sterk zal stijgen. Deze factoren zijn gunstig voor grondstofprijzen. Het inprijzen van deze renteverhogingen kan echter grondstofprijzen op korte termijn drukken. Vanaf het moment dat de renteverhogingen door de Fed zijn ingeprijsd, zullen de grondstofprijzen weer stijgen als gevolg van betere vraag- en aanbodverhoudingen.

Energie: Hoop doet leven

In de komende weken zal de olieprijs volatiel blijven. Onze prognose voor eind derde kwartaal blijft USD 50/vat voor zowel Brent als WTI. Voor het vierde kwartaal en 2017 zien we meer opwaarts potentieel voor de olieprijzen. Een aanhoudende groei van de vraag naar olie in combinatie met een stagnerende mondiale productie zal zorgen voor een betere verhouding tussen vraag en aanbod. Een eerste duidelijk signaal kwam onlangs toen bekend werd dat de nieuwe olievondsten in 2015 zijn gedaald tot het laagste punt in 70 jaar. Dit geeft aan dat de kans op een mogelijk toekomstig tekort aan olie duidelijk is toegenomen. Wij verwachten dat de olieprijs zal stijgen richting USD 65-75/vat in 2017.

Edelmetalen: Nieuwe goud- en zilver-prognoses

De stijging van de goud- en zilverprijzen is tot stilstand gekomen. Dit komt doordat de mogelijkheid van een renteverhoging door de Fed dit jaar is toegenomen. We hebben onze prognoses aangepast. Voor de komende periode verwachten we dat prijzen relatief stabiel zullen blijven. De renteverhogingen door de Fed zullen de prijzen drukken. De volgende factoren zullen de goud- en zilverprijzen echter omhoog blijven duwen: de gematigde Amerikaanse economische groei (lager dan inflatie), lage reële rente en het feit dat de lange termijn trend van de dollarkoers naar ‘neerwaarts’ is gedraaid. Als de renteverhogingen door de Fed zijn ingeprijsd, kunnen de goud- en zilverprijzen weer gaan stijgen.

Basismetalen: Fundamentele trends nemen het over

De verwachte renteverhoging door de Fed zal de prijs voor basismetalen onder druk zetten. Als gevolg van de renteverhoging zal de dollar sterker worden en dat maakt basismetalen in andere valuta duurder. Daardoor neemt de vraag naar basismetalen af. Maar omdat wij niet uitgaan van een sterke opmars van de dollar, krijgen de fundamentele factoren snel weer de overhand. Aanbodproblemen in de zink- en nikkelmarkt zullen zich vertalen in hogere prijzen. De vraag naar aluminium is relatief goed, maar het overaanbod blijft de markt parten spelen. En het lichte overaanbod in de kopermarkt verdampt en de prijs zal stijgen.

Ferro metalen: Prijs voor cokeskolen schiet omhoog

In de zomermaanden steeg de prijs voor cokeskolen sterk. Vanaf begin augustus is de prijs met bijna 63% toegenomen. De productie van cokeskolen productie in China daalde aanzienlijk, waardoor het aantal transacties op de spotmarkt sterk toenam. Op deze hoge prijsniveaus is het niet ondenkbaar dat de (inefficiënte) producenten van cokeskolen in China hun output weer zullen verhogen. Dat leidt ertoe dat prijzen iets zullen afzwakken. Tegelijkertijd zijn de prijzen voor ijzererts en staal stabiel gebleven. Maar gezien de goede vraagvooruitzichten en de hogere prijs van cokeskolen zal de staalprijs in K4 toenemen.

Agrarisch: Renteverhoging Fed zet graanprijs onder druk

In de afgelopen weken kwam de prijs van granen onder druk te staan als gevolg van de gunstige weersomstandigheden in de belangrijkste productiegebieden. Samen met de hoge voorraden resulteerde dit in aanhoudende prijsdruk. De prijs van koffie stijgt als direct gevolg van de dalende productie. De cacao- en suikerprijzen bleven steken op hun huidige (relatief hoge) niveau. De ontstane aanbodtekorten op deze markten waren door de markt al ingecalculeerd en eerder in de prijs verwerkt. Een renteverhoging van de Fed aan het einde van dit jaar zal wat extra druk op de prijzen voor tarwe en maïs geven.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics