GO4Export moet Overijsselse industriële ondernemer de grens over helpen

0

Voor mkb’ers in Overijssel met exportplannen is het GO4Export programma een kans om internationaal te slagen. Op donderdag 15 juni 2017 werd tijdens de opening van Techconn in Hengelo GO4Export officieel gelanceerd. Fons de Zeeuw, manager International bij Oost NV, ontving de opdracht tot uitvoering van exportstimuleringsprogramma ‘GO4Export’ uit handen van Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie, provincie Overijssel.

‘Mkb-bedrijven in Overijssel die willen exporteren naar een voor hen nieuwe buitenlandse markt of hun bestaande internationale afzet willen intensiveren, ervaren veel knelpunten bij het internationaal zakendoen. Het programma GO4Export biedt gerichte ondersteuning aan deze ondernemers. Dit versterkt de internationale concurrentiepositie van Overijssel en stimuleert werkgelegenheid, zowel kwantitatief als kwalitatief’, aldus Van Hijum
De aanpak bestaat uit 2 actielijnen:
• Informeren en verbinden: realisatie van een interactief webportal GO4Export.nl, organisatie van regionale handelstafels, Jaarlijks GO4Export event, Follow up op internationale Hanzedagen.
• Faciliteren: organisatie van internationale handelsmissies, e-commerce & export, samenwerking mkb & onderwijs, profilering HTSM Overijsel in met name Duitsland, versterken van de relatie met China, provincie Lyaoning. Zo zal nog dit jaar de deelname ondersteund worden aan beurzen als de Medica en de Semicon in Duitsland.

In 2016 gaf Provinciale Staten van Overijssel goedkeuring aan het beleidskader ‘Overijssel innoveert en internationaliseert’. Op basis van dit beleidskader kreeg Oost NV de opdracht een driejarig uitvoeringsprogramma op te stellen in samenwerking met een groep vertegenwoordigers van het mkb en kennisinstellingen in Overijssel.
GO4Export sluit met haar activiteiten aan bij de bestaande basisinfrastructuur voor ondersteuning van het mkb (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO en KvK).
Naast Oost NV committeren de volgende regionale partijen zich aan het programma: VNO-NCW Midden (in afstemming met MKB Midden, Metaalunie, FME), Saxion Hogeschool (in samenwerking met Windesheim en Universiteit Twente), MKB Deventer, Verenigde Maakindustrie Oost (VMO), World Trade Center Twente, Kennispoort regio Zwolle (Trade Office Zwolle) en  Novel-T.
Fons de Zeeuw: ‘Bij de organisatie en uitvoering van de diverse activiteiten zullen we deze, maar ook andere organisaties inzetten en stemmen we af met partijen die vanuit inhoud of vanuit de regio een toegevoegde waarde hebben. Denk hierbij aan open innovatiecentra in de regio, Stedendriehoek Innoveert en organisaties als KvK, BOOST, Metaalunie, FME, gemeenten en provincies. Landelijk is er nauwe afstemming met RVO en de topsectoren.’

Uitgangspunt voor dit initiatief is de doelstelling verwoordt in het rapport ‘Internationalisering topsector HTSM’ uit 2015 om de Nederlandse hightech export te verhogen van 41,3 miljard euro in 2010 naar  74,6 miljard in 2025.  De initiatiefnemers willen dat de Oost-Nederlandse hightech industrie, met haar expertise op gebieden als nanotechnologie, robotica en fotonica, daaraan haar steentje bijdraagt, door meer te exporteren naar met name Duitsland en China. En daar navenant de vruchten van plukt voor de regio in de vorm van extra werkgelegenheid. Om na te gaan om GO4Export op koers ligt zullen de deelnemende bedrijven, gedurende de looptijd van drie jaar, minstens eens per jaar bevraagd worden naar hun ervaringen: in hoeverre heeft het programma geleid tot extra export?

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics