GlobalFoundries, Samsung Electronics en TSMC treden toe tot imecs SSTS-duurzaamheidsprogramma.

0

Onderzoekscentrum imec kondigt aan dat het actief gaat samenwerken met drie van ’s werelds grootste chipfabrikanten – GlobalFoundries, Samsung Electronics en TSMC – om een duurzamere productie van computerchips mogelijk te maken. De samenwerking past binnen het ‘Sustainable Semiconductor Technologies & Systems’ (SSTS) duurzaamheidsprogramma dat in 2021 door imec boven de doopvont werd gehouden, en dat de hele waardeketen van de globale chipindustrie samenbrengt om de ecologische voetafdruk ervan te verminderen.

blank

foto imec

Het ecosysteem rond imecs duurzaamheidsprogramma breidt gevoelig uit, nu ook drie van ’s werelds grootste chipfabrikanten actief bijdragen aan het initiatief 

De bezorgdheid over de opwarming van de aarde – en de gevolgen ervan – neemt snel toe. Ook technologiebedrijven zijn zich bewust van het probleem; velen hebben de ambitie uitgesproken om zowel hun toeleveringsketen als hun producten versneld koolstofneutraal te maken. Studies hebben bijvoorbeeld uitgewezen dat bijna 75% van de CO2-uitstoot van mobiele toestellen (zoals smartphones, laptops en tablets) kan worden toegewezen aan de productie ervan. En de productie van de chips neemt daarvan bijna de helft voor haar rekening.

Imec is het enige onderzoekscentrum ter wereld dat het volledige ecosysteem van chipfabrikanten, chipdesigners en toestelbouwers samenbrengt om de nieuwste computerchips te ontwikkelen. Dat resulteert op zijn beurt in unieke inzichten, voor elk van de stappen die doorlopen moeten worden om die chips te bouwen. Daardoor is imec ideaal geplaatst om de chipindustrie beter te informeren over de milieu-impact van de keuzes die gemaakt worden tijdens de ontwerpfase van de volgende generaties microchips. Dat is de kern van imecs SSTS-duurzaamheidsprogramma.

Luc Van den hove, CEO van imec: “We rekenen daarvoor op de actieve betrokkenheid van spelers uit de hele waardeketen. Ik ben dan ook erg verheugd te kunnen aankondigen dat GlobalFoundries, Samsung Electronics en TSMC tot het SSTS-programma zijn toegetreden. Ze volgen daarmee het voorbeeld van andere technologiereuzen zoals Google, Amazon, Apple, Meta, en Microsoft, en van belangrijke toeleveranciers zoals Applied Materials, ASML, Edwards, Kurita, SCREEN en Tokyo Electron. Nu we ook op de inbreng kunnen rekenen van drie van ‘s werelds grootste chipfabrikanten, zetten we opnieuw een belangrijke stap in ons streven om de hele chipindustrie achter ons SSTS-initiatief te scharen.”

blank

The Dutch High-Tech high-performance ecosysteem. You can request a copy from Link magazine: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

“Door onze virtuele modellen te benchmarken bij GlobalFoundries, Samsung Electronics en TSMC, kunnen we het energieverbruik, de water- en mineralenconsumptie en de uitstoot van broeikasgassen tijdens de verschillende aspecten van het chipproductieproces nog beter in kaart brengen. En op langere termijn zal het ons in staat stellen verbeterde processen en technologieoptimalisaties te introduceren”, voegt Lars-Åke Ragnarsson, programmadirecteur van SSTS, daaraan toe.

“GF zet zich al jarenlang in voor een milieuverantwoorde aanpak van zijn productie- en ondersteunende activiteiten, en is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om zijn impact op het milieu te beperken. Zo maken we bijvoorbeeld werk van het verbeteren van de emissiecontroles tijdens het productieproces en het optimaliseren van onze energie-efficiëntie. Daarnaast kopen we hernieuwbare en koolstofarme energie in, en engageren we ons voor belangrijke partnerschappen zoals het SSTS-programma van imec”, aldus Stacey Barrick, hoofd Global ESG bij GlobalFoundries. “Als eerste halfgeleiderfabrikant binnen dat SSTS-initiatief kijken we uit naar de samenwerking met imec en de andere partners binnen het ecosysteem. We willen samen met hen innovatieve technologieën helpen ontwikkelen die op een holistische, zinvolle manier veranderingen in de hele toeleveringsketen stimuleren.”

“We vinden het belangrijk om het SSTS-programma actief te ondersteunen, omdat we ervan overtuigd zijn dat we méér moeten doen dan louter voldoen aan de technische vereisten van de chipindustrie. Als een van de belangrijkste chipproducenten willen we het voortouw nemen in de ontwikkeling van innovatieve technologieën die ook voor de planeet het verschil maken. Door samen te werken met imec en de andere SSTS-partners kunnen we dat engagement omzetten in concrete acties”, aldus Dooguen Song, Executive Vice President of the Environment, Health and Safety (EHS) Center van Samsung Electronics.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics