Gimv verschaft groeikapitaal aan machine vision-specialist One of A Kind Technologies

0

Gimv verwerft een meerderheidsbelang in One of A Kind Technologies (OOAKT), naast de twee oprichters. Deze transactie weerspiegelt de strategie van de onderneming om – anticiperend op haar toekomstige groei – te investeren in mensen en structuur, naast het financieren van buy-and-build-mogelijkheden.

One of A Kind Technologies (OOAKT)  werd in 2012 opgericht door Alex Kind en Richard Vialle. Twee overnames liggen aan de basis van de huidige activiteiten. OOAKT is sinds haar oprichting uitgegroeid tot een specialist die oplossingen voor machine vision ontwikkelt, bouwt en verkoopt, zoals inspectiesystemen voor onder andere voedingsmiddelen en farmaceutische verpakkingen.

Machine vision omvat een breed spectrum van toepassingen waarbij apparatuur wordt aangestuurd door een combinatie van soft- en hardware (sensoren, lasers, slimme camera’s…). Machines uitgerust met dit soort technologie kunnen kunstmatig zien en autonoom beslissingen nemen. Typische toepassingen zijn het aansturen van robots, het uitvoeren van kwaliteitsinspecties, metingen en identificaties. Machine vision vormt de kern van Industry 4.0, een wereld waarin traceerbaarheid, regulering, in-line inspecties en efficiëntie van het grootste belang zijn. Voor klanten van OOAKT betekent dit een hogere productiviteit door automatisering, een verhoogde en meer gegarandeerde productkwaliteit en meer consistente inspecties, wat op zijn beurt nuttige data oplevert voor betere kwaliteitsanalyses en proactieve maatregelen (prognoses, voorspellingen van onderhoud).

Het bedrijf telt meer dan 65 werknemers, voornamelijk ingenieurs, heeft haar hoofdzetel in Eindhoven (NL) en kan trots zijn op een klantenbestand van blue chip-bedrijven wereldwijd. OOAKT koestert een cultuur van commitment en klantgerichtheid en heeft innovatie in haar DNA zitten. In 2016 en 2017 won het de FD Gazellen Award voor snelgroeiende ondernemingen. In 2017 werd OOAKT door Het FD gekozen als een van de acht Nieuwe Kampioenen, een award voor de meest innovatieve en veelbelovende bedrijven van Nederland.

Nick Medaer: “Machine vision is een van de domeinen waarop we met ons Smart Industries-team focussen.

De ambitie is om de omzet in 5 jaar tijd te verdrievoudigen door de implementatie van een welomlijnde groeistrategie. Buy-and-build-opportunities moeten voor additionele groei zorgen.

Alex Kind, CEO en medeoprichter van OOAKT, legt uit: “De afgelopen zes jaar hebben we bewezen dat we een succesvol high-tech groeibedrijf zijn. Samen met het hele team hebben we wereldwijd een sterk momentum gecreëerd binnen duurzame markten. De samenwerking met Gimv stelt ons in staat om onze investeringen in onderzoek- & ontwikkeling, verkoop- en services nog verder op te voeren. Het is fijn dat Gimv onze strategie, ons platform en ons team ondersteunt. We kijken ernaar uit samen het enorme potentieel van OOAKT waar te maken. We geloven dat we in Gimv een betrouwbare partner hebben gevonden die ons sterker zal maken, niet alleen financieel maar ook in het groeiproces, de verdere professionalisering en de internationalisering.”

Nick Medaer, Partner in het Smart Industries-platform van Gimv, voegt hier nog aan toe: “Machine vision is een van de domeinen waarop we met ons Smart Industries-team focussen. Het speelt een cruciale rol in Industry 4.0 om de efficiëntie te verbeteren, te automatiseren en de kwaliteit te verhogen. De combinatie van diepgaande technologische kennis en twee zeer ambitieuze en dynamische ondernemers is een geweldige basis voor verdere groei. We zijn erg blij om deel uit te maken van de toekomst van OOAKT”.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics