Gimv verhoogt investering in gezonde gewasbescherming

0

Gimv verhoogt zijn investering in het innovatieve AgroSavfe, een in België gevestigd voedings- en agro-biotechbedrijf dat milieuvriendelijke en gezonde gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelt. Als mede-oprichter en lead-investeerder neemt Gimv deel aan een Series C-financieringsronde van EUR 35 miljoen, waaraan naast de bestaande aandeelhouders ook Ackermans & van Haaren deelneemt als nieuwe aandeelhouder. De financiering zal de verdere ontwikkeling van biocontroles -bestemd voor biologische gewasbescherming- als nieuwe standaard voor duurzame landbouw ondersteunen.

Nieuwe generatie eiwitgebaseerde biocontroles

AgroSavfe (Gent) speelt als snelgroeiend voedings- en agro-biotechbedrijf in op de uitdaging voor de voedings- en landbouwsector om de productie-efficiëntie op duurzame wijze te verbeteren, met respect voor het milieu. Opgericht in 2013 als een spin-off van het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie), ontwerpt en ontwikkelt AgroSavfe een nieuwe generatie eiwitgebaseerde biocontroles die een veilige, duurzame en efficiënte bescherming bieden voor zaden, gewassen en voedsel. De afgelopen jaren heeft het bedrijf een performant technologisch platform ontwikkeld dat toelaat biocontroles te identificeren en te testen op stabiliteit, effectiviteit en schaalbaarheid, dit alles ter bescherming van de voedselketen van boerderij tot bord (farm to fork).

Nieuwe standaard duurzame landbouw

Gimv heeft AgroSavfe van bij de opstart ondersteund als mede-oprichter en lead-investeerder in een consortium van gereputeerde lokale en internationale biotechinvesteerders. waaronder ook Sofinnova Partners, PMV, Agri Investment Fund, K & E, Biovest, Madeli Participaties, VIB en Qbic. Vandaag neemt Gimv naast alle historische investeerders deel aan de Series C-financieringsronde van EUR 35 miljoen. Met een investering van EUR 10 miljoen treedt ook Ackermans & van Haaren toe als nieuwe aandeelhouder van AgroSavfe.

Patrick Van Beneden, Partner in het Health & Care team van Gimv, over deze nieuwe fase: “We zijn verheugd met deze grote stap voorwaarts en zijn ervan overtuigd dat AgroSavfe uitstekend geplaatst is om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een nieuwe standaard voor duurzame landbouw. Als nieuwe aandeelhouder brengt Ackermans & van Haaren extra diversiteit en expertise in het bestuur van de onderneming. Samen met het bestaande investeerderssyndicaat kijken we ernaar uit om AgroSavfe verder uit te bouwen als leider in het groeiende domein van efficiënte en veilige biocontroles voor de voedsel- en landbouwindustrie.”

Lange termijn
Lieven De Smedt, voorzitter van de raad van bestuur van AgroSavfe, verklaart: “Biotechnologie heeft de afgelopen decennia een significante en unieke meerwaarde gecreëerd in de Life Sciences-, voedsel- en chemische markten. Vandaag zien we hetzelfde gebeuren in de landbouwsector, zowel in de VS als in Europa. Lange-termijnsucces hangt daarbij niet alleen af van een robuuste technologie en een sterk management, maar ook van lange termijn-aandeelhouders. AgroSavfe heeft die unieke combinatie. We danken onze historische aandeelhouders die deze financieringsronde voluit onderschrijven en verwelkomen Piet Bevernage die namens Ackermans & van Haaren tot onze Raad van Bestuur toetreedt. We kijken er allemaal naar uit om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen.”

Eerste product in de pijplijn
De nieuwe middelen zullen voornamelijk gebruikt worden voor de verdere ontwikkeling, registratie en commerciële productie van AgroSavfe’s biofungiciden en bio-insecticiden en voor de verdere versterking van de bedrijfsorganisatie. BioFun 1, het eerste product in de pijplijn van AgroSavfe, is gericht op de bestrijding van schimmels op fruit en groenten. Met ruim 100 veldproeven tegen eind 2019 heeft het bedrijf de sterke prestaties van dit geavanceerde biofungicide-product alvast bewezen: milieuvriendelijk, even effectief als chemische oplossingen én voedselveilig, gezien biocontroles geen schadelijke chemische stoffen achterlaten. De lancering van dit eerste biofungicide-product is gepland voor 2022 in de groenten- en fruitmarkt in de VS, onmiddellijk gevolgd door een introductie in Europa en andere regio’s wereldwijd. Daarnaast zullen de nieuwe middelen ook de versnelde ontwikkeling ondersteunen van de innovatieve pijplijn van toepassingen tegen voed sel- en gewasplagen en -ziekten.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics