Geslaagde Retrofit bij Ritter Sport door MVK Metall en Murrelektronik

0

Over de hele wereld vinden de chocoladerepen van Ritter Sport gretig aftrek. Ze zijn onmiddellijk herkenbaar aan hun vierkante vorm. Elk kind weet daardoor: vierkant, handig, goed – Ritter Sport dus. Een populair artikel in het vaste assortiment van de onderneming is de reep met echte Jamaicaanse rum. De installatie waarmee dit knapperige chocoladeblok wordt geproduceerd, werd onderworpen aan een zogenoemde Retrofit. De communicatie verloopt vanaf nu via veldbusmodules van Murrelektronik.

Alfred Ritter GmbH & Co. KG is gevestigd in het Duitse Waldenbuch, een dorpje ten zuiden van Stuttgart aan de rand van het natuurgebied Schönbuch. Het bedrijf hecht veel waarde aan duurzame stroom- en energievoorziening en heeft speciaal voor dat doel een nieuw gebouw met een moderne blokverwarmingscentrale gebouwd. Als gevolg daarvan moest een bestaande installatie voor de productie van de populaire chocoladerepen van Ritter Sport worden verplaatst.
Het team elektromonteurs van constructiemanager Peter Schetter zag hierin een kans. ‘We hebben besloten om bij deze gelegenheid de installatie meteen ingrijpend te vernieuwen in zowel mechanisch als besturingstechnisch opzicht‘, aldus de manager. Daarbij werd de focus ook gelegd op de veiligheid. Het was hierbij voor de elektromonteurs van Ritter Sport duidelijk dat de oplossing niet alleen in alle opzichten moest voldoen aan de geldende normen, maar tegelijkertijd een optimaal kosten-bateneffect moest opleveren.

De installatie voor de productie van de chocoladerepen is verdeeld over drie verdiepingen. De processen zijn uitermate nauwkeurig op elkaar afgestemd, waarbij elk radertje precies in het andere grijpt. Eerst worden de ingrediënten met elkaar vermengd tot een basismassa. Vervolgens worden de stukjes wafel en de Californische rozijnen toegevoegd, nadat deze eerst ruim twintig uur in een bad van echte Jamaicaanse rum hebben geweekt. Tijdens de volgende stap worden van deze smakelijke substantie repen gevormd. Die worden overgoten met heerlijke melkchocolade, waarna ze – helemaal aan het eind van het proces – in het opvallende blauwe ‘papiertje’ worden verpakt.
Terwijl de talrijke sensoren en actoren van de afzonderlijke installatiecomponenten in de oude situatie nog via éénaderige bekabeling allemaal in de schakelkast werden aangesloten, is nu deze uitgebreide installatie omgezet naar veldbusmodules uit de MVK Metall serie van Murrelektronik. Deze modules bestaan uit een verzinkte metalen behuizing die volledig is dichtgegoten en daardoor bijzonder goed geschikt is voor toepassingen in zwaar industriële omgevingen.
‘Bij een installatie die verdeeld is over drie verdiepingen kun je door de toepassing van veldbusmodules aanzienlijk besparen op de bekabeling’, zegt Peter Schetter. De veldbusmodules worden in de directe omgeving van het productieproces geïnstalleerd, en van daaruit worden de sensoren en actoren aangesloten via zo kort mogelijke voorgeconfectioneerde verbindingskabels. Als een kabel moet worden vervangen, dan kan dat heel snel. Bij de veldbusmodule MVK Metall worden alle kanalen afzonderlijk op mogelijke fouten als overbelasting, sensorkortsluiting of kabelbreuk bewaakt. Wanneer zich een storing voordoet, dan wordt deze door een oplichtende LED bij de desbetreffende M12 connectorplaats zelf getoond. Bovendien wordt er een melding verstuurd aan de besturing. ‘We analyseren alle mogelijke diagnoses volledig’, zegt Peter Schetter. ‘Zo kunnen we storingen snel herkennen en verhelpen, wat stilstand van de installatie tot een minimum beperkt.’ De manager van het elektrotechnisch team legt uit waarom een hoge beschikbaarheid van de installatie economisch van groot belang is: ‘Wij produceren volgens het just in time-principe, waardoor we geen grote voorraden aanleggen en onze producten zo vers mogelijk in de markt kunnen zetten. Bovendien kan zich in de gevoelige levensmiddelenbranche de bijzondere situatie voordoen dat een aanvankelijk klein probleem uitgroeit tot een langdurige uitval wanneer de installatie volledig moet worden gereinigd alvorens opnieuw te kunnen worden opgestart.’

In veel gevallen worden in de installatie eenzijdig voorgeconfectioneerde M12-kabels van Murrelektronik toegepast. Om beide kanalen voor het overdragen van signalen te kunnen benutten worden door de elektromonteurs van Ritter Sport T-stukken toegepast. Hierdoor kunnen meer sensoren en actoren op een module worden aangesloten. De connectoren worden aangedraaid met momentsleutels van Murrelektronik, ‘waarmee we ook in de kleinste ruimtes goed bij de moeren kunnen komen’, vertelt Peter Schetter. Daarbij is het juiste aandraaimoment van grootbelang, omdat zich binnen de machines, bijvoorbeeld in het roermechanisme, trillingen voordoen die ertoe kunnen leiden dat niet juist aangedraaide verbindingen los kunnen raken.
Ook de bedrijfsveiligheid van de installatie van Ritter Sport Rum is van het grootste belang. Daarom bevinden zich binnen alle sectoren van de installatie voorzieningen die de veiligheid van mens en machine garanderen. Zo kan bijvoorbeeld het roermechanisme niet beginnen te draaien zolang het deksel niet gesloten is. De elektromonteurs van Ritter hebben nu voor het eerst de sensoren en actoren met betrekking tot de veiligheid decentraal gemonteerd. Speciaal voor dat doel hebben ze de veilige veldbusmodule MVK Metall Safety van Murrelektronik geïntegreerd in de installatie. Daardoor kunnen gegevens met betrekking tot de veiligheidsvoorziening vanaf nu rechtstreeks via PROFIsafe worden verzonden, een speciaal voor de veiligheid ontworpen uitbreiding van PROFINET. De monteurs hoeven zo niet meer passief bedrading aan te brengen in de schakelkast, terwijl ze desondanks aan de hoogste veiligheidstechnische standaards (SIL3 en PLe) voldoen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics