Gelderse maakindustrie steeds schoner

0

De maakindustrie in Gelderland wordt steeds schoner. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO onder 20 industriebedrijven in Gelderland, waaronder Van Raam in Varsseveld en de Kaak Groep in Terborg. Door nieuwe technieken toe te passen in het productieproces wordt de industrie niet alleen slimmer, maar ook schoner. Michiel Scheffer biedt het onderzoek op 2 juli 2018 aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan tijdens een werkbezoek aan Industriewater Eerbeek.

Gelderland eerste afvalloze provincie

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. Als grootgebruiker van grondstoffen kan de industrie hier de ‘game changer’ in zijn. Door slim te werken wordt de Gelderse industrie steeds schoner.’

Minder materiaal

Gelderland heeft een bloeiende maakindustrie met veel verborgen kampioenen: innovatieve bedrijven die wereldwijd toonaangevend zijn in hun specialisatie. Nieuwe technologieën in het productieproces kunnen de levensduur van producten verlengen en het materiaalgebruik in de productieketen terugdringen.

Slim en schoon

Het onderzoek van TNO laat zien dat industriebedrijven in Gelderland steeds meer ‘circulair’ handelen. Ook gaan ze efficiënter om met materialen en grondstoffen. De inzet van ICT-innovaties, zoals 3D-printen en op afstand uitleesbare sensoren spelen hierbij een belangrijke rol. Met deze slimme applicaties weet de producent op elk moment waar, wanneer en in welke toestand producten zich bevinden. Deze informatie helpt om andere en schonere keuzes te maken voor onderhoud, hergebruik en vervanging.

Proeffabrieken

Het TNO-rapport adviseert de industriebedrijven om hun ervaringen met circulaire goede voorbeelden te delen, zoals de inzet van nieuwe sensoriek en nieuwe businessmodellen. TNO roept de provincie Gelderland op de ‘asset sharing’ in de regio te stimuleren. Hiermee maken bedrijven intensiever gebruik van productieapparatuur door niet zelf machines aan te schaffen, maar machines te delen. Door assessments uit te voeren wordt de impact van circulaire initiatieven op de productieketen in kaart gebracht. Om industriebedrijven een zetje in de rug te geven, trekt de provincie €1 miljoen extra uit met subsidieregeling ‘Slimme schone proeffabrieken’: Schoorsteen er af, robots er in!

Landelijke Regiodeal

De provincie is één van de koplopers in circulaire economie. We steunen meer dan 60 projecten om het gebruik van afval en grondstoffen in de industrie terug te dringen. Maar productieketens stoppen niet bij de grens. Daarom willen we met andere provincies, brancheorganisaties en koploperregio’s een landelijke regiodeal met het Rijk sluiten. Om zo de transitie naar een afvalloze (circulaire) industrie te versnellen. Dit is een initiatief van provincie Gelderland, VNO-NCW Midden, St. KIEMT en de CleanTech Regio.

Industriewater Eerbeek

Gedeputeerde Michiel Scheffer overhandigt het voorstel op 2 juli 2018 aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven tijdens het werkbezoek aan Industriewater Eerbeek. Dit is een initiatief om afvalwater en biogas van 3 papierfabrieken te hergebruiken voor de papierindustrie. Met dit project wordt het gezuiverde water weer ingezet bij 1 van de fabrieken. Het biogas dat vrijkomt bij het zuiveringsproces moet het aardgas in de fabriek vervangen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics