Gelderland wereldprimeur met groene waterstofketen

0

De ambities zijn hoog, de handtekeningen gezet. Met een groene waterstof Power-to-Power installatie op MegaWatt schaal wordt Gelderland koploper in de energietransitie. Vrijdag 12 april 2019 biedt het Gelderse waterstofketen bestaande uit 10 partijen de Letter of Intent op het Stadhuis van Arnhem aan gedeputeerde Peter Drenth (CDA, Energietransitie) en de wethouders Jan van Dellen (VVD, Economische Zaken) en Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks, Energie) aan.

Waterstofgas kan 20 tot 40 keer meer energie opslaan dan huidige batterij-technologieën en het productieproces is CO2 neutraal.

Ontbrekende schakel

Peter Drenth over de samenwerking: ‘Heel goed initiatief om kennis op te doen en te kijken of dit ons kan helpen in het versnellen van de energietransitie’. In de Letter of Intent, de intentieverklaring, conformeren verschillende Gelderse instellingen en bedrijven zich aan het project waarmee ze de overstap naar groene energie faciliteren. Dat zit zo: landelijk genereren we steeds meer groene stroom. Een positieve ontwikkeling die ook uitdagingen met zich meebrengt. De fluctuerende toevoer van zon- en windenergie die decentraal wordt opgewekt, zorgt voor een zware belasting van ons elektriciteitsnet. Om dit te ondervangen, zet de Power-to-Power installatie de piekstroom op locatie om in waterstof en slaat dit tijdelijk op. Zo kan de stroom later worden gebruikt voor elektriciteit, warm water of (waterstof)gas. Op deze wijze voorkomen we grote schommelingen op het elektriciteitsnet en is groene energie gewoon 24 uur per dag, overal beschikbaar. De Power-to-Power installatie is daarmee de ontbrekende schakel in de energietransitie.

Lokale expertise

Waterstofgas kan 20 tot 40 keer meer energie opslaan dan huidige batterij-technologieën en het productieproces is CO2 neutraal. De Power-to-Powerinstallatie vormt daarmee een volledig groene waterstofketen die het mogelijk maakt de fluctuerende energie uit natuurlijke bronnen decentraal op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is. Een technisch hoogstandje dat op deze schaal nog nergens ter wereld in de praktijk is gebracht. Onder de Gelderse maakindustrie en kenniscentra bestaat echter alle expertise die nodig is om de volledig groene keten te realiseren.

Ambitieuze samenwerking

Een uitdaging waarop 10 Gelderse partijen elkaar hebben gevonden. MTSA, NEDSTACK, HYET, HYGEAR, VEOLIA, KIEMT, ALLIANDER, IPKW, DEKRA en de HAN gaan de samenwerking aan en delen hun kennis en ervaring. Samen streven ze een ambitieus doch helder doel na, vastgelegd in de Letter of Intent: ‘s werelds eerste volledig functionerende power to power plant op MegaWatt schaal, een op waterstof gedragen energieopslag systeem op het duurzame bedrijventerrein IPKW te Arnhem.

De Arnhemse wethouders Cathelijne Bouwkamp (Energie) en Jan van Dellen (Economische Zaken) zijn vol lof over het initiatief: “In Arnhem wordt letterlijk werk gemaakt van de energietransitie. Met de kennis, kunde en innovatiekracht van dit unieke samenwerkingsverband van bedrijven bewijst Arnhem dat het voorop loopt als het gaat om het zoeken naar oplossingen voor het energievraagstuk waar we als samenleving voor staan.” 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics