Gebrek aan technisch personeel maakt klimaatdoelstellingen vrijwel onhaalbaar

0

Met de Federatie Elektrotechniek (Fedet) zijn we onlangs naar Den Haag gegaan. Om bij de politiek een aantal – heikele – kwesties en uitdagingen aan te kaarten. Want die zijn er. Denk bijvoorbeeld aan de transitie naar een gasvrije maatschappij en verdere reductie van CO2-uitstoot, maar ook aan het enorm dreigende tekort van gekwalificeerd personeel in onze branche. Bedrijfsleven en overheid kunnen enkele problemen samen goed tackelen.

Matty Hummelink, directeur Benelux Eaton

De overheid moet diezelfde hunkering voelen, als het tenminste de milieudoelstellingen wil behalen.

De Nederlandse overheid draait de gaswinning in Groningen verder omlaag en uiteindelijk naar nul kuub, conformeert zich aan het klimaatakkoord van Parijs en heeft zelf nog een aantal milieudoelstellingen gedefinieerd. Leuk en aardig, maar bij de uitvoering van die plannen kan het gebrek aan geschoolde technici wel eens een groot obstakel vormen. Zonder voldoende vakmensen om onder meer alternatieve technieken en systemen te installeren, komen al die doelstellingen in gevaar. Dat hebben we tijdens Fedet meets politiek Den Haag nog maar eens benadrukt aan leden van de Tweede Kamer. Binnen 10 jaar kan het tekort aan geschoold personeel namelijk oplopen naar 120.000 man.

Het opleiden van goed gekwalificeerd personeel is niet alleen noodzakelijk voor goede aanwas en groei van onze leden, maar ook voor de Nederlandse samenleving als geheel: ons personeel zorgt immers voor, bijvoorbeeld, elektrotechnische producten en systemen in de bouw, industrie en infra & energie. Daar waar mensen leven, wonen en werken.

Beunhazerij

Met de uitfasering van gasaansluitingen en toename van digitalisering, waarbij Internet of Things zich snel ontwikkelt, wordt het belang van deze – en nieuwe – elektrotechnische netwerken steeds groter. Maar tegelijkertijd ook de noodzaak om risico’s te beperken. De gevolgen van de bouw van een elektrotechnische installatie door ongekwalificeerd personeel laten zich raden, terwijl personeel dat niet voldoende gekwalificeerd is, beunhazerij in de hand werkt en ook systemen niet slim en effectief worden aangelegd. De beschikbaarheid van voldoende én gekwalificeerd personeel is dus niet alleen in het belang van onze sector, maar zeker ook van maatschappelijk belang. Ik zou er dan ook voor willen pleiten om elektrotechniek – dat overigens steeds meer transformeert naar informatietechniek – bijvoorbeeld al vanaf groep 7 van het basisonderwijs in het lespakket te integreren, waar het aansluitend als vervolgonderwijs op alle niveaus kan worden gevolgd (VMBO, HAVO, en VWO).

Techniekpact

Het zijn ideeën die passen in het Techniekpact, waarin Rijksoverheid, bedrijven en onderwijsinstellingen een betere aansluiting tussen technisch onderwijs en de arbeidsmarkt in de technieksector trachten te realiseren. Een pact dat naar een hoger niveau getild moet worden, door technisch onderwijs binnen het Techniekpact in te passen en onder dit pact te hangen. De overheid kan daardoor effectief bijdragen aan het stimuleren van technisch onderwijs en dus, aan de verdere instroom van technisch personeel. Maar de overheid moet ook goed toezicht houden op verdringing op de arbeidsmarkt door schijnconstructies.

Instroom Award

Eaton, en tegelijkertijd veel andere van de 173 leden van Fedet, die in totaal 24.000 medewerkers vertegenwoordigen, besteedt veel aandacht aan de werving van technisch geschoold personeel. Door het bevorderen van de keuze voor een technische opleiding, samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio waarin zij gevestigd zijn en het zelfstandig opleiden van mensen. Als Federatie stimuleren we de sector zelf ook met de Fedet Instroom Award. Deze wordt toegekend aan het bedrijf met het beste ‘Instroom-initiatief’.

Daarbij gaat het niet alleen om initiatieven in het primair en voortgezet onderwijs, maar ook om bijscholing. Kennisdeling en inspiratie staan centraal, waarbij we investeren in toekomstige generaties, maar ook in de huidige. Zoals in onze oudere werknemers, die van onschatbare waarde zijn. We koesteren deze mensen, maar hunkeren ook naar nieuwe aanwas. De overheid moet diezelfde hunkering voelen, als het tenminste de milieudoelstellingen wil behalen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics