Gas analyse instrument gebaseerd op slim raman spectroscopie ontwerp

0

TNO heeft een compleet nieuw ontwerp gemaakt voor de optische raman spectroscopie. Die maakt het mogelijk gassen te analyseren met een instrument dat beduidend kleiner en goedkoper is dan de gangbare gaschromatograaf. Dat geeft een nieuwe impuls aan het produceren van schone gassen als waterstof, wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de energietransitie.

De sterk verbeterde technologie is door Hobré Instruments in licentie genomen. TNO werkt al jaren samen met dit innovatieve en toonaangevende bedrijf dat internationaal actief is in de markt voor proces-analyzer technologie. De belangrijkste afnemers bevinden zich in de energiesector en in de voedingsmiddelenindustrie. Dankzij de licentie kan Hobré Instruments nieuwe markten aanboren zoals biogas, waterstof, ammonia en methanol productie en zijn positie in markten als gasturbine regeling en analyse van brandbare gassen versterken.

Unieke vinding

De technologie is gebaseerd op een unieke vinding van TNO waar octrooi op rust. Deze was aanvankelijk bedoeld voor het analyseren van vloeistoffen en vaste stoffen voor medische toepassingen maar is door TNO doorontwikkeld tot een technologie voor het zeer nauwkeurig meten van gassamenstellingen.

Dankzij het volledig vernieuwde ontwerp van de spectrometer is dit instrument voor gasanalyse in grote aantallen te produceren tegen sterk gereduceerde kosten. Hobré Instruments ziet daarvoor grote kansen in het energiedomein. Als licentiehouder zal het bedrijf de TNO technologie gebruiken in het domein van energetische gassen en de productie van waterstof.

Samenwerking

Hobré Instruments is al decennia een gevestigde naam in de productie en levering van on-line analyse instrumenten en sample systemen. Vanuit het hoofdkantoor in Purmerend en vestigingen in Houston en Szeged opereert het bedrijf wereldwijd. De raman spectrometer is een perfecte toevoeging aan de bestaande analyse-instrumenten die het bedrijf levert. Hobré Instruments blijft nauw samenwerken met TNO voor het verder exploreren van de technologie voor andere toepassingen in het energie domein.

Gasnetwerk van de toekomst

TNO speelt een belangrijke rol in de veranderingen  op het gebied van productie en transport van gas in Nederland en daarbuiten. Zo moet het netwerk zijn voorbereid op andere gassamenstellingen door inpassing van groen gas, LNG, Russisch gas en in de toekomst waterstof. TNO ontwikkelt innovatieve gascompositie sensoren en dynamische netwerkmodellen om het gasnet beter te kunnen inzetten en onderhouden. We werken samen met netbeheerders en de industrie om het gasnetwerk geschikt te maken voor de uitdagingen van de toekomst.

Bron: TNO

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics