Gartner identificeert vijf opkomende technologietrends die de grenzen tussen mens en machine vervagen

0

De 35 must-watch-technologieën vertegenwoordigd in Gartner Inc. Hype Cycle voor opkomende technologieën, 2018 onthulden vijf verschillende opkomende technologietrends die de grenzen tussen mensen en machines zullen vervagen. Opkomende technologieën, zoals artificial intelligence  (AI), spelen een cruciale rol om bedrijven in de nabije toekomst in staat te stellen alomtegenwoordig te zijn, altijd beschikbaar en verbonden met bedrijfsecosystemen

Mike J. Walker, vice-president research bij Gartner

“Bedrijfs- en technologieleiders zullen snel technologische innovaties blijven opnemen die een grote impact hebben op de manier waarop zij met hun personeel omgaan, samenwerken met hun partners en producten en services voor hun klanten creëren”, zegt Mike J. Walker, vice-president research bij Gartner. “CIO’s en technologieleiders zouden altijd de markt moeten scannen samen met het beoordelen en aansturen van opkomende technologieën om nieuwe zakelijke kansen met een groot impactpotentieel en strategische relevantie voor hun bedrijf te identificeren.”

Het Hype Cycle voor Emerging Technologies-rapport is de langstlopende jaarlijkse Gartner Hype Cycle en biedt een cross-industrieperspectief op de technologieën en trends die bedrijfsstrategen, chief innovation officers, R & D-leiders, ondernemers, ontwikkelaars van de wereldwijde markt en teams voor opkomende technologieën moeten toepassen overwegen bij het ontwikkelen van portefeuilles van opkomende technologieën.

De Hype-cyclus voor opkomende technologieën is uniek in de meeste Gartner Hype-cycli omdat deze inzichten uit meer dan 2000 technologieën combineert tot een beknopte verzameling van 35 opkomende technologieën en trends. Deze Hype-cyclus richt zich specifiek op de reeks technologieën die veelbelovend is in het leveren van een hoog concurrentievoordeel in de komende vijf tot tien jaar (zie figuur 1).

Source: Gartner (August 2018)

 

Vijf opkomende technologische trends

AI-technologieën

AI-technologieën zullen vrijwel overal zijn in de komende 10 jaar. Hoewel deze technologieën early adopters in staat stellen zich aan te passen aan nieuwe situaties en problemen op te lossen die nog niet eerder zijn tegengekomen, zullen deze technologieën voor de massa beschikbaar komen – gedemocratiseerd. Bewegingen en trends zoals cloud computing, de “maker” -community en open source zullen AI uiteindelijk in ieders hand drijven.

Deze trend wordt mogelijk gemaakt door de volgende technologieën: AI Platform as a Service (PaaS), Kunstmatige algemene intelligentie, Autonoom rijden (niveaus 4 en 5), Autonome mobiele robots, Conversational AI-platform, diepe neurale netten, vliegende autonome voertuigen, slimme robots, en virtuele assistenten.

“Technologieën die gedemocratiseerde AI vertegenwoordigen bevolken drie van de vijf secties over de Hype Cycle, en sommigen van hen, zoals diepe neurale netten en virtuele assistenten, zullen de reguliere adoptie in de komende twee tot vijf jaar bereiken,” zei Mr. Walker. “Andere opkomende technologieën van die categorie, zoals slimme robots of AI PaaS, gaan ook snel door de Hype-cyclus die de piek nadert en zijn er al snel overheen.”

Gedigitaliseerde ecosystemen

Opkomende technologieën vereisen een revolutie in de ondersteunende basis die de hoeveelheid benodigde gegevens, geavanceerde rekenkracht en alomtegenwoordigheid-enabling ecosystemen biedt. De verschuiving van gecompartimenteerde technische infrastructuur naar ecosysteem-enabling platforms legt de basis voor geheel nieuwe bedrijfsmodellen die de brug vormen tussen mens en technologie.

Deze trend wordt mogelijk gemaakt door de volgende technologieën: Blockchain, Blockchain voor gegevensbeveiliging, Digital Twin, IoT Platform en kennisgrafieken.

“Gedigitaliseerde ecosysteemtechnologieën vinden snel hun weg naar de hype-cyclus”, aldus Walker. “Blockchain- en IoT-platforms zijn inmiddels de piek over en we zijn van mening dat ze in de komende vijf tot tien jaar volwassen zullen worden, met digitale tweeling en kennisgrafieken op hun hielen.”

Doe-het-zelf Biohacking

In het volgende decennium begint de mensheid aan zijn ‘transhuman’-tijdperk: biologie kan dan worden gehackt, afhankelijk van levensstijl, interesses en gezondheidsbehoeften. Biohacking valt in vier categorieën: technologische augmentatie, nutrigenomics, experimentele biologie en grinder biohacking. Er blijven echter vragen bestaan over hoe ver de samenleving bereid is om dit soort toepassingen te accepteren en welke ethische kwesties zij creëren.

Deze trend wordt mogelijk gemaakt door de volgende technologieën: Biochips, Biotech – Gekweekt of kunstweefsel, Brain-Computer Interface, Augmented Reality, Mixed Reality en Smart Fabrics.

Opkomende technologieën in doe-het-zelf biohacking bewegen zich snel door de Hype Cycle. De gemengde realiteit baant zich een weg naar het dal van desillusie en de augmented reality bereikte bijna de bodem. Die pioniers zullen worden gevolgd door biochips, die net de piek hebben bereikt en in vijf tot tien jaar naar het plateau zijn getrokken.

Transparant meeslepende ervaringen

Technologie zal steeds meer mensgericht worden tot het punt waarop het transparantie tussen mensen, bedrijven en dingen zal introduceren. Deze technologieën verlengen en zorgen voor slimmere woon-, werk- en andere ruimten die we tegenkomen.

Deze trend wordt mogelijk gemaakt door de volgende technologieën: 4D Printing, Connected Home, Edge AI, Self-Healing System Technology, Silicium Anode-batterijen, Smart Dust, Smart Workspace en Volumetric Displays.

“Opkomende technologieën die transparant meeslepende ervaringen vertegenwoordigen, zijn meestal op weg naar de top of – in het geval van siliciumanodebatterijen – zijn er net overheen gegaan,” zei Mr. Walker. “De slimme werkruimte is behoorlijk vooruitgegaan en staat op het punt om in de nabije toekomst een hoogtepunt te bereiken.”

Alomtegenwoordige infrastructuur

Infrastructuur staat de doelen van een organisatie niet meer in de weg. De komst en massale populariteit van cloudcomputing en de vele variaties hebben een altijd beschikbare, beschikbare en onbeperkte infrastructuur-compute-omgeving mogelijk gemaakt.

Deze trend wordt mogelijk gemaakt door de volgende technologieën: 5G, Carbon Nanotube, Deep Neural Network ASICs, Neuromorphic Hardware en Quantum Computing.

Technologieën die alomtegenwoordige infrastructuur ondersteunen, zijn op schema om de piek te bereiken en snel langs de Hype Cycle te gaan. Met name 5G en diepe neurale netwerk-ASIC’s zullen naar verwachting het plateau bereiken in de komende twee tot vijf jaar.

Gartner-klanten kunnen meer lezen in het rapport ‘Hype Cycle voor opkomende technologieën, 2018.’ Dit onderzoek maakt deel uit van het Gartner Trend Insight-rapport ‘2018 Hype Cycles: Riding the Innovation Wave’. Met profielen van technologieën, services en disciplines die meer dan 100 hype-cycli omvatten, is dit Trend Insight-rapport ontworpen om CIO’s en IT-leiders te helpen reageren op de kansen en bedreigingen van hun bedrijf, het voortouw te nemen in voor technologie geschikte bedrijfsinnovaties en hun organisaties te helpen definiëren een effectieve digitale bedrijfsstrategie.

Bijkomende analyse van opkomende technologieën zal worden gepresenteerd tijdens Gartner Symposium / ITxpo, ‘s werelds belangrijkste bijeenkomst van CIO’s en andere senior IT-managers. IT-managers vertrouwen op deze evenementen om inzicht te krijgen in hoe hun organisaties IT kunnen gebruiken om zakelijke uitdagingen het hoofd te bieden en de operationele efficiëntie te verbeteren. Volg nieuws en updates van de evenementen op Twitter met #GartnerSYM.

Bron: Solid State Technologies

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics