Fraunhofer en Additive Industries werken samen in Nederland

0

Fraunhofer komt nu in Nederland in een stroomversnelling op het gebied van additive manufacturing: Door de samenwerking van het Fraunhofer Project Center van de Universiteit Twente (FPC@UT) en het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie IPT met de Nederlandse leverancier Additive Industries B.V. gevestigd in Eindhoven, breidt Fraunhofer haar activiteiten in de Benelux verder uit. Via het Fraunhofer Project Center krijgt met name de Nederlandse industrie volledig nieuwe toegang tot het huidige onderzoek en ontwikkeling op het gebied van additive manufacturing (AM).

Tijdens Formnext 2019, de internationale vakbeurs voor additive technologies in Frankfurt am Main, Duitsland, van 19 tot 22 november, kondigden de partners hun samenwerking aan om de krachten te bundelen en te werken aan belangrijke ontwikkelingen op het gebied van laser beam powderbed fusion (LPBF). Hun doel is om de implementatie van de L-PBF-technologie voor industriële serieproductie te versnellen. Met een gecombineerde expertise en een holistische aanpak zijn de drie partners van plan om nieuwe materialen te kwalificeren, ontwerprichtlijnen te verbeteren, de expertise na de verwerking te vergroten en uiteindelijk de integratie van L-PBF in industriële procesketens mogelijk te maken – om de industriële additievenproductie naar een volwassen niveau te tillen en een brede industriële acceptatie mogelijk te maken.

Implementeren van additievenproductie rekening houdend met de gehele procesketen
Aangezien het partnerschap tussen Additive Industries en de twee nauw met elkaar verbonden Fraunhofer-entiteiten erop gericht is om de modernste additievenprocédés over te brengen naar de bestaande industriële productie, leggen de partners bijzondere nadruk op de holistische visie van de geïntegreerde procesketens. Daarom worden additievenproductietechnologieën niet alleen beschouwd als afzonderlijke verdere stappen in de productieketen. In plaats daarvan zullen de deskundigen gezamenlijk alle voorgaande en volgende stappen meenemen in hun beslissingen over de vraag of en hoe aanvullende technologieën moeten worden geïmplementeerd.
Het Fraunhofer IPT en de FPC@UT dragen vele jaren technologische en methodische ervaring op alle gebieden van de productietechnologie bij aan de samenwerking. “Op deze manier kunnen we het hele gebied van de industriële eisen van de materiaalwetenschap, additievenprocessen en nabewerking tot en met de integratie in bestaande processen bestrijken. Omdat we weten dat het voor productiebedrijven bijzonder moeilijk is om dit alles zelf bij te houden”, legt Daan Kersten, oprichter en CEO van Additive Industries, uit.
“Onze samenwerking zal leiden tot nieuwe oplossingen, die de industrie zullen helpen haar AM-activiteiten op het gebied van L-PBF op een snelle manier te verbeteren”, voorspelt Kai Winands, hoofd van het competentiegebied Additive Manufacturing bij de Fraunhofer IPT.

Begin van de werkzaamheden: Additive Industries levert de eerste 3D-metaalprinter aan de FPC@UT.
Gelijktijdig met de start van de samenwerking zal Additive Industries ook een systeem voor onderzoek naar metallisch 3D printen leveren aan de FPC@UT. “De MetalFab1 is naar mijn mening de eerste metaalprinter die van onderaf is ontworpen met het oog op industriële schaalproductie”, zegt Ian Gibson, wetenschappelijk directeur van de FPC@UT. Het systeem zal worden gebruikt voor toegepast onderzoek en ontwikkeling van procesketens op industriële schaal en markeert het begin van de operationele werkzaamheden bij de FPC@UT op het gebied van additive manufacturing.

Met de gezamenlijke krachten van de drie partners zal er nu een competentiepool van experts op het gebied van additievenproductieprocessen en de nieuwste technologie beschikbaar zijn voor bedrijven, vooral in Nederland.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics