Fout-averse masculiniteit

0

In de Engelstalige special bij deze uitgave een artikel over een meeting van oem’er IAI industrial systems met drie van zijn ketenpartners. Opvallend is de durf die de gesprekspartners van de uitbesteder aan de dag leggen om zich kwetsbaar op te stellen tegenover hun drie belangrijkste system suppliers. Onomwonden wordt erkend dat de communicatie van de eigen engineers met die van de toeleveranciers beter kan, dat er intern nog te veel weerstand is tegen het delen van kennis. Ook vragen ze hoe de kwaliteit van hun forecasts ervaren wordt, zonder direct in de verdediging te schieten als de toeleveranciers verbeterpunten duiden.

Fouten toegeven, ik geef het eerlijk toe – al doe ik dat niet graag – doe ik zelf ook niet graag. En in de masculiene industrie hebben veel mensen daar last van, merk ik. Managers die zich in allerlei bochten wringen, zich uitputten in omslachtige verklaringen die er bovenal op neerkomen dat de schuld niet bij hen ligt. Of managers die denken dat de aanval de beste verdediging is en eisen dat passages uit artikelen worden geschrapt, zonder te willen toegeven dat dat is omdat ze daarin de te grote broek van de ceo hebben aangetrokken.

Erkende fouten, daarentegen, merk ik bij mezelf, vergeef ik een stuk makkelijker. Ook al heb ik er in praktische zin veelal volstrekt niet minder last van en moet ik me nog steeds evenzeer inspannen voor het herstelwerk. Die vergevingsgezindheid in een relatie ontstaat als fouten maken klaarblijkelijk mag. Fouten mogen maken ontspant.

In het themadeel van deze uitgave gaan we dieper in op hoe je als manager zo’n veilige werkomgeving creëert en hoe belangrijk dat is voor het presteren van medewerkers. Zeker in de volatiele, innovatieve markten waarin onze hightech industrie actief is, is het onvermijdelijk dat wat op het ene moment in de ene situatie goed werkte, even later en in een volgend project volkomen fout is. Als het management dat soort misstappen niet accepteert, is de enige die er – stiekem – van leert de foutmaker, terwijl zijn collega’s in het ongewisse blijven. Het creëren van zo’n fout-averse werksfeer komt ooit als een boemerang terug, in vorm van sjoemelsoftware, plotse budgetoverschrijdingen of gewoon een te gering innovatievermogen om te overleven.

Ik ben de afgelopen jaren met regelmaat aangesproken op de masculiniteit van Link die bovenal in het oog springt door al die mannen op de cover. Nu weerspiegelt dit magazine de realiteit in de industrie, maar dat mag geen excuus zijn. Ik ben er dan ook trots op dat we dit keer directeur Marloes Kepser van metaalbedrijf Kepser in Cuijk op de voorkant hebben.

Martin van Zaalen

Hoofdredacteur Link Magazine

martin.vanzaalen@linkmagazine.nl

@MartinvanZaalen #linkmagazine

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics