Focus nodig voor groeikansen Nederlandse semicon.

0

Om het technologisch leiderschap van Nederland op het gebied van semicon te waarborgen is focus nodig op drie strategische technologiegebieden: heterogene integratie, metrologie & inspectie, en nieuwe IC-architecturen op basis van chiplets. Dit blijkt uit het rapport ‘Semicon Deepdive: Setting New Ambitions’ dat vandaag door Invest-NL wordt gepresenteerd tijdens het TNO Semicon Event in Eindhoven.

De wereldwijde afhankelijkheid van slechts enkele spelers in de halfgeleiderindustrie benadrukt het belang van een sterke Europese en Nederlandse chipindustrie. Nederland heeft hierin een stevige positie met wereldspelers als ASML en een levendig ecosysteem van innovatieve semicon deep tech startups en scale-ups.

De Makers Top 100 goed voor 102 miljard omzet en 300.000 banen. In de top 5 staan 4 semicon bedrijven
Link naar De Makers Top 100

Nederlandse rol in Europese semicon-strategie

Volgens het Deep Tech Fonds van Invest-NL is nu het moment om scherpe keuzes te maken, gebaseerd op internationale technologieontwikkelingen én de kracht van het Nederlandse ecosysteem. Samen met negen andere EU-landen binnen de zogeheten Europese Semicon Coalition wordt gewerkt aan een sterkere Europees chipindustrie.

Link magazine februari/maart 2025. Thema: Artificial Intelligence als onderdeel van je processen. Vraag exemplaar op met de ranking van De Makers Top 100. Vraag een exemplaar aan bij Mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Nederland kan hierin het verschil maken door te focussen op drie strategische technologiegebieden: heterogene integratie, metrologie & inspectie, en nieuwe IC-architecturen op basis van chiplets. Bijvoorbeeld deze laatste zijn gespecialiseerde mini-chips die samen één slimme, krachtige chip vormen. Chiplets bieden niet alleen kansen om ontwerpkosten voor startups drastisch te verlagen, maar maken het ook mogelijk om de kapitaalintensieve productie van chips efficiënter en schaalbaarder te organiseren. Dit vergroot de financierbaarheid van nieuwe bedrijvigheid en versterkt het verdienvermogen van Nederland binnen Europa. Investeringen vanuit bijvoorbeeld grotere Europese fondsen zijn nodig om de opschalingsfase van semicon deep tech startups te ondersteunen.

Investering en samenwerking

Door risicodragend kapitaal te verstrekken aan bedrijven met veel potentie en door samen te werken met publieke en private partijen in het ecosysteem, helpt Invest-NL deep tech innovaties daadwerkelijk van de grond te krijgen. Naast investeringen is samenwerking nodig. TNO, Techleap en Invest-NL kondigden twee weken geleden een alliantie aan om de ontwikkeling van technologie, ondernemerschap en opschaling te stimuleren.

TNO Semicon Event Het onderzoeksrapport wordt vandaag aangeboden aan Serpil Tascioglu, Directeur Topsectoren & Industriebeleid bij het Ministerie van Economische Zaken. Dit gebeurt tijdens het TNO Semicon Event op de High Tech Campus in Eindhoven. Hier komen zo’n 300 beslissers, ingenieurs en beleidsmakers uit de halfgeleiderindustrie en kennisinstituten samen. Sprekers tijdens het evenement komen onder andere van ASML, Intel, Nearfield Instruments, de Europese Commissie, Brainport Eindhoven en het Ministerie van Economische Zaken.

Lees het volledige rapport: ‘Semicon Deep Dive: Setting New Ambitions’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics