Smart Welding Factory ontvangt ruim € 2 miljoen EFRO-subsidie, doel om kleine series en enkel stuks productie met lasrobots zonder afkeur te realiseren.

0

Na al twee succesvolle jaren achter de rug te hebben, waarbij prachtige resultaten zijn behaald, heeft het consortium van het Fieldlab Smart Welding Factory op 29 augustus jl. te horen gekregen dat zij subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ontvangen. Het LAC is initiatiefnemer van dit project. In totaal wordt er ruim € 2 miljoen geïnvesteerd. De EFRO-subsidie wordt ingezet om onderzoek en ontwikkeling te kunnen uitvoeren naar het verder automatiseren van robotlassen.

Het doel van dit project is om door middel van onderzoek en ontwikkeling, kleine series en enkel stuks productie met lasrobots zonder afkeur te realiseren. Hiervoor wordt het Fieldlab ingezet. Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry-oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Ook versterken ze verbindingen met onderzoek, onderwijs en beleid op een specifiek Smart Industry thema.

Consortium

Bij het project ‘Smart Welding Factory’ bundelen 11 grote en kleine ondernemingen en onderwijsinstellingen hun krachten. Zij ontwikkelen samen een procedé die het robotlassen van kleine series tot enkel stuks efficiënter, goedkoper en beter maken. Door tijdrovende stappen te automatiseren en delen van processen samen te voegen. Dit verlaagt ook de kans op fouten en verkort de tijd waarin nieuwe producten op de markt kunnen worden gebracht.

Het LAC werkt in het kader van dit EFRO-project samen met de bedrijven: Aebi Schmidt Nederland, Hoekman RVS, Pan-Oston, Stork Thermeq, Contour Covering Technology, Exerion Precision Technology, Wivé Techniek. Bij dit project zijn ook Nederlands Instutuut voor Lastechnik (NIL), ROC van Twente/Techwise Twente en AT Techniekopleidingen, aangesloten als kennis- en onderwijsinstellingen.

Opening Fieldlab

Op 28 september aanstaande krijgt Smart Welding Factory de officiële Fieldlabstatus overhandigd. Een erkenning dat er samen met partners wordt gewerkt aan een nieuwe revolutie rond robotlassen. Deze status en de subsidietoekenning gaat uiteraard gevierd worden met alle betrokkenen vanuit ondernemingen, onderwijs, onderzoek en overheid die het Fieldlab Smart Welding Factory tot een succes hebben weten te maken.

OP-Oost 2014-2020

OP-Oost een subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in de provincies Overijssel en Gelderland. Het programma valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het doel van OP-Oost is dat bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten.

Van 1 maart t/m 9 mei 2017 konden ondernemers in de maakindustrie bij het Europese subsidieprogramma OP-Oost projectvoorstellen indienen die inspelen op Smart Industries. Er werden zes voorstellen ingediend waarvan er nu vier van start gaan, waaronder het Fieldlab Smart Welding Factory. Met het project worden de concurrentiekracht en het innovatief vermogen van de regionale maakindustrie versterkt en wordt er een impuls gegeven aan het beleid van de provincies om Oost Nederland op de kaart te zetten als hét centrum in Europa voor onderzoek naar en ontwikkeling van robotlassen.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics