Festo werkt aan fabriek van de toekomst in Delft en Eindhoven

0

Op de Hannover Messe eind vorige maand tekende leverancier van bedrijfssoftware Exact een overeenkomst met Festo, specialist in industriële automatisering. De twee bedrijven gaan samen een testomgeving inrichten voor de digitale fabriek van de toekomst. In Duitsland zijn er al een paar in gebruik, nu komt de Cyber Physical Factory (CP Factory) ook naar Nederland, naar de vestiging van Festo in Delft. Op dezelfde Hannover Messe tekende Festo ook een samenwerkingsovereenkomst met Brainport Industries, voor technisch onderwijs en ontwikkeling rond de ‘Factory of the Future’ op Brainport Industries Campus in Eindhoven.

In de productieomgeving van de toekomstige fabriek waar de CP Factory model voor staat, komt een volledig geautomatiseerde en flexibele assemblagelijn. Alles in het productieproces wordt automatisch aangestuurd; van het ingeven van de verkooporder en productieorder tot de uitvoering van de productie zelf en het verwerken van het eindproduct in het voorraadsysteem.

Bedrijfssoftware

‘In deze omgeving is het mogelijk om een productieopdracht via de bedrijfssoftware rechtstreeks aan de productieomgeving door te geven, zonder dat daar een mens aan te pas komt’, aldus Pieter Hamans, Principal Product Marketing Manufacturing bij Exact. ‘Je kunt bij wijze van spreken om drie uur ’s nachts een order ingeven via de webshop, die een uur later van de band komt rollen. En dan gaat het ook nog eens om een productieomgeving waarin de volgorde van de assemblage volledig flexibel is. Je kunt dus variëren in de manier waarop de producten worden samengesteld en de volgorde waarin bepaalde productiehandelingen plaatsvinden.’

Onderwijs

Festo en Exact beginnen komende maand met het inrichten van de installatie. Naar verwachting is de digitale fabriek na de zomer gereed voor gebruik. De CP Factory wordt ook beschikbaar gesteld voor het onderwijs; studenten van onder meer TU Delft en De Haagse Hogeschool kunnen in de fabrieksopstelling practica uitvoeren.

Smart industry

‘Robotisering en automatisering zijn de toekomst van de productie-industrie’, aldus Dennis van Beers, Manager Director van Festo Nederland. ‘Met de inrichting van deze fabrieksomgeving willen we, samen met Exact, een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de zogeheten smart industry in Nederland. Bedrijven zijn op dit moment nog op zoek naar mogelijkheden hoe ze nieuwe technologieën als zelfdenkende machines en robots in de productie kunnen toepassen. Wij vinden het belangrijk dat zowel de productieomgeving als de ondersteunende software klaar zijn om dit soort initiatieven te ondersteunen en daarom hebben we hier samen met Exact onze schouders onder gezet.’

RoboHouse

Exact en Festo zijn, samen met De Haagse Hogeschool, TNO, TU Delft en Innovation Quarter, de oprichters van Smart Industry fieldlab RoboHouse. Het doel van deze samenwerking is het faciliteren van de introductie van robotica bij bedrijven en organisaties. Het aanbieden van faciliteiten en concepten om prototypen te ontwikkelen, testen, valideren en demonstreren is een belangrijk onderdeel hiervan; de inrichting van de CP Factory in Delft is een direct voortvloeisel uit dit initiatief.

Brainport Industries Campus

Bij een andere ‘Factory of the Future’ die in Nederland wordt gerealiseerd, op Brainport Industries Campus in Eindhoven, is Festo eveneens betrokken. Deze fabriek moet een demonstratie worden van de integratie van de Nederlandse industrie, entrepreneurs, fieldlab en technisch onderwijs en competentieontwikkeling op één locatie. Festo draagt bij met smart industry applicatie- en kennisontwikkeling in engineering & prototyping en technische competentieontwikkeling met cyberfysieke leeromgevingen voor scholen en bedrijven.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.