Euler Hermes verwacht dat het Pond en Euro in 2018 even veel waard

0

Euler Hermes voorziet toenemende betalingsproblemen in het Verenigd Koninkrijk. Het omslagpunt lag al in het tweede kwartaal van 2016. Vier jaar achter elkaar daalde het aantal faillissementen, maar sinds dit jaar is er weer sprake van een stijging. Euler Hermes voorspelt verder een sterk teruglopende winstgevendheid binnen het bedrijfsleven en een flinke verdere daling van het Britse pond.

Euler Hermes constateert dat in het Verenigd Koninkrijk vertrouwen heeft plaatsgemaakt voor onzekerheid. En dat is funest voor de investeringsbereidheid. Kapitaalintensieve sectoren zoals de luchtvaart, de bouw en machinebouw worstelen nu al met hun investeringsbeslissingen. Veel bedrijven wachten op de formele EU exit-gesprekken voordat ze verdere invulling geven aan uitbreidingsplannen en investeringen. Valuta-gevoelige sectoren zoals automotive en chemie kampen met oplopende inkoopkosten door de duikvlucht van het Britse pond. Het toekomstplaatje wordt er niet rooskleuriger op: Euler Hermes voorspelt dat de valuta zal instorten naar een gelijke waarde van de euro in 2018.

Betalingsgedrag verslechtert

Door de te verwachten druk op de kasstroom en de winst zal het betalingsgedrag verslechteren. Bedrijven zullen proberen hun werkkapitaal overeind te houden door betalingen langer uit te stellen. In verschillende sectoren is de ernst hiervan nu al duidelijk zichtbaar. De percentages van achterstallige betalingen lopen sinds het 2e kwartaal van 2016 snel op: papierindustrie + 42%, dienstverlening + 38%, de bouw + 37%, en textiel + 34%. Aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld het gemiddelde cijfer in Nederland: + 4%.
Het Verenigd Koninkrijk staat voor 2016 zo’n 20.000 faillissementen te wachten. Euler Hermes voorziet voor 2017 een stijging van 8% en in 2018 met 6%.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics