EU maakt weg vrij voor The Internet of Food & Farm 2020

0

Eind februari is het officiële startschot gegeven voor The Internet of Food & Farm 2020 (IoF2020), een gezamenlijk gefinancierd H2020-project van 30 miljoen euro van de Europese Commissie. Bij de inspirerende start van het project kregen de projectpartners de kans om gestructureerd te gaan samenwerken. Ze hebben hun innovatieve onderzoeksactiviteiten gepresenteerd, die gericht zijn op verbetering van landbouwproductie door gebruik van IoT-technologie als antwoord op de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen. Er waren meer dan 140 belanghebbenden aanwezig uit de Europese bedrijfsleven, instellingen, lidstaten, het onderwijs en onderzoek.

Wageningen University & Research (WUR), de Nederlandse overheid en de Europese Commissie verwelkomen het project

Jack van de Vorst Directieraad van de WUR

De Nederlandse overheid en wetenschappelijke gemeenschap zijn heel trots dat de kick-off in Nederland heeft plaatsgevonden. Dr. ir. George Beers, werkzaam bij Wageningen University & Research (WUR) en projectmanager van IoF2020, heette de deelnemers welkom. Hij vertelde: ‘Ik ben heel blij dat ik het startschot mag geven voor dit ambitieuze project met hoge verwachtingen van de betrokken innovatieve bedrijven en deskundigen in het vakgebied’. Deze verwachtingen werden nog hoger gesteld door Jack van der Vorst van de Directieraad van de WUR, die nogmaals aangaf: ‘IoF2020 maakt de web vrij voor datagestuurde landbouw en virtuele voedselketens om onze wereld slimmer en duurzamer te maken‘.Ondanks grote uitdagingen bij de uitvoering verzekerde Marjolijn Sonnema, directeur-generaal Agro en Natuur bij het ministerie van Economische Zaken, de positieve impact. ‘Gedigitaliseerde landbouw in Europa draagt bij aan een meer natuurinclusieve productiewijze, betere banen en nieuwe bedrijfsmodellen. Ook worden consumenten beter geïnformeerd en worden voedselketens transparanter, vertelde ze.

Marjolijn Sonnema, directeur-generaal Agro en Natuur bij het ministerie van Economische Zaken

De betrokkenheid van d bij innovatieve onderzoeksprojecten viel af te lezen aan de aanwezigheid van de prominente sprekers van het directoraat-generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling en het directoraat-generaal Communicatienetwerken, Inhoud en Technologie. Tom Tynan, lid van het kabinet van de Europese commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling, wees op het belang van voortdurend onderzoek en voortdurende innovatie in de Europese voedsel- en landbouwsector. Hij verklaarde: ‘De EU streeft met het gemeenschappelijke landbouwbeleid het doel van rendabele voedselproductie na en daarvoor is nieuwe technologie nodig. We hebben behoefte aan innovatie. Daarom heeft de Europese Commissie de prioriteiten voor langetermijnonderzoek op dit gebied vastgesteld.’

Mechthild Rohen, hoofd van de IoT-afdeling van het directoraat-generaal Communicatienetwerken, Inhoud en Technologie, benadrukte het belang van het opbouwen van een duurzaam ecosysteem voor langetermijntoepassing van IoT- technologie in de Europese agrovoedingssector. ‘De landbouw is een nieuw tijdperk van digitale verandering ingegaan. Boeren, leveranciers van machines en andere spelers in de landbouwsector maken steeds meer gebruik van IoT-apparatuur voor een efficiënte werkwijze.’ Hiertoe behoort het verzamelen van gegevens in elk stadium van de landbouwproductie. Op dit moment ontstaat er een dynamisch ecosysteem, wat in het voordeel is van zowel eindgebruikers als producenten’, zo vertelde ze tijdens de plenaire openingssessie.

Politieke steun stimuleert innovatief onderzoek en een grotere wisselwerking

Uit de politieke steun bij de plenaire sessie volgde de geslaagde presentatie van het beheer en de werkopdrachten van het project, waaronder vijf gebieden (zuivel, vlees, akkerbouwgewassen, fruit en groenten) en 19 demonstraties in heel Europa, het hart van het IoF2020-project.

Na de geslaagde eerste dag was de tweede dag gericht op EU-gerelateerde initiatieven zoals de grootschalige pilots en FIWARE. In de presentaties werd het belang van crowdfunding voor grootschalige introductie van IoT-technologie in Europa benadrukt.

Wat is IoF2020?

Het IoF2020-project stimuleert grootschalige introductie van IoT-technologie in de Europese voedsel- en landbouwsector. Met een budget van 30 miljoen euro waaraan mede wordt bijgedragen door de EU heeft het project de potentie om de landbouwproductie drastisch te verbeteren, waarbij de toegevoegde waarde van slimme netwerken van verbonden objecten wordt aangetoond.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics