EU investeert in technische vakkrachten en technologische ontwikkeling in het grensgebied.

0

De INTERREG-stuurgroep EUREGIO heeft twee nieuwe projecten goedgekeurd. Daarmee vloeit rond de 2,1 miljoen euro naar de promotie van technische vakkrachten en naar de technologische ontwikkelingen in het Duits-Nederlandse grensgebied. De helft van de middelen wordt door de Europese Unie uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) beschikbaar gesteld.

In het project “E&D Agro” worden nieuwe technische procedures voor het drogen van landbouwproducten ontwikkeld. Het project “Leonardo da Vinci Innovation” draagt bij aan het veilig stellen van genoeg vakkrachten in het Duits-Nederlandse grensgebied. Beide initiatieven zijn reeds gestart. Door de goedkeuring van de INTERREG-stuurgroep is de financiering van de twee projecten tot respectievelijk eind 2021 en midden 2022 zeker gesteld.

Leonardo da Vinci

Het jaar 2019 markeert de 500ste sterfdag van de Italiaanse alleskunner Leonardo da Vinci. Tegen deze achtergrond heeft het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland (CIVON) uit Doetinchem samen met zeven Duitse en Nederlandse partners de krachten gebundeld om het thema “Techniek en Innovatie” in de schijnwerpers te zetten. Doel van het project is om het gebrek aan vakkrachten in de grensregio tegen te gaan. Daarbij concentreert het deelproject “Talententuin” zich op studenten. Hierin worden innovatieve ondernemingen uit de regio in contact gebracht met studenten waardoor zij de attractiviteit van de regionale arbeidsmarkt leren kennen en zich hopelijk in de grensregio vestigen voor hun carrière in de techniek.
De deelprojecten “Jeugduniversiteit”, “Wonen op het Water”, en “IJzerwijs” concentreren zich op scholieren. Door het betrekken van de Westfälische Hochschule in Bocholt en door het beleven van concrete technische vaardigheden en innovatieve oplossingsstrategieën, zal de interesse in de wereld van techniek bij de jeugd aangewakkerd worden. Bijzondere doelgroepen in het deelproject “Kunst en Handwerk” en “Industrie 4.0” zijn enerzijds de kunstenaars en de designers en anderzijds de industrie en fabrieken.

E&D Agro

Het project “E&D Agro” concentreert zich op de technologische ontwikkeling van het drogen en verwerken van landbouwproducten. In het bijzonder bestaat de behoefte aan technologieën waarmee kruiden en planten na de oogst op een duurzame manier gedroogd worden. De markt voor droogproducten groeit, vooral door de toenemende vraag vanuit de levensmiddelenindustrie en de medische sector. Het drogen vindt op dit moment plaats met een hoog aardgasgebruik. Doel van het project is het om de inzet van energie en de CO2-emissie te verminderen door aardgas te vervangen door een combinatie van aardwarmte en zonne-energie. Daarnaast moeten innovatieve mobiele droogcontainers ontwikkeld worden die ter plaatse ingezet kunnen worden in agrarische bedrijven in Nederland en Duitsland. In een volgende fase moeten deze droogcontainers ook als oplossing voor het gebruik in de tropen gaan dienen. Onder leiding van Machinefabriek Boessenkool B.V. in Almelo willen de vijf MKB’ers samen met de Hogeschool Münster meerdere pilots gaan bouwen.

INTERREG-Financiering
De subsidie heeft als doel om de technologische ontwikkeling en de opleiding van vakkrachten in het Duits-Nederlandse grensgebied te stimuleren. De twee nieuwe projecten hebben een totaalvolume van rond de 2,1 miljoen euro. In het kader van het INTERREG-programma “DeutschlandNederland” stelt de EU € 1.052.550,73 beschikbaar uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Naast de subsidiering vanuit de EU stellen de Duitse en Nederlandse INTERREG-partners € 468.733,36 beschikbaar. Tot de nationale co-financiers behoren het Ministerie van Economische Zaken van het Land Nordrhein-Westfalen en aan Nederlandse zijde de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe en Flevoland.

De regionale partners van beide projecten dragen € 582.818,91 bij aan de financiering.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics