EU investeert in grensoverschrijdende samenwerking in het grensgebied. Maar liefst zes nieuwe projecten mogen starten

0

De INTERREG stuurgroep EUREGIO heeft afgelopen week zes nieuwe grensoverschrijdende projecten goedgekeurd. Daarmee wordt bijna 4 miljoen euro geïnvesteerd in onder andere technologie, gezondheidszorg, infrastructuur en cultuur in de Duits-Nederlandse grensregio. Bijna de helft van de middelen wordt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) beschikbaar gesteld. De belangrijkste doelstellingen van het INTERREG programma zijn de verhoging van de innovatiekracht van de grensregio en het verminderen van de barrièrewerking van de grens. De goedgekeurde projecten dragen hier gezamenlijk aan bij. Naast de subsidiëring vanuit de EU (EFRO) stellen de Duitse en Nederlandse INTERREG partners ruim 1,1 miljoen beschikbaar. Tot deze financiers behoren de provincies Overijssel, Gelderland, Friesland en het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en aan Duitse zijde het ministerie van economische zaken van Noordrijn-Westfalen en het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung. Tevens zullen de projectpartners zelf ook nog een eigen bijdrage leveren van bijna 1 miljoen euro.

De zes projecten die zijn goedgekeurd zijn: iPro-N Continued,
Tumorceldetectie in lymfeknopen, Kanalallee Denekamp – Nordhorn, Health (Pro)Fit, EuregioRail en CROCO.

iPro-N Continued
Als eerste werd het project iPro-N Continued goedgekeurd. Dit project richt zich op concrete maatregelen voor prototype-ontwikkelingen van innovatieve, technologisch hoogwaardige en intelligente producten en processen bij Duitse en Nederlandse MKB-bedrijven in het grensgebied. In totaal komt hiermee 519.000 euro in de Duits-Nederlandse industrie terecht.

Tumorceldetectie in lymfeknopen

Doel van dit project is het ontwikkelen van een betere methode voor tumorceldetectie. Lymfeknoop uitzaaiingen zijn de belangrijkste factor in de prognose voor verschillende kankers. De huidige diagnostiek is zodanig dat er een grote kans is dat de tumorcellen in een lymfeknoop worden gemist en de patiënt hierdoor incorrect wordt geclassificeerd als lymfeknoop negatief. In het kader van dit project wordt een betere methode ontwikkeld die ervoor zal zorgen dat patiënten effectiever behandeld kunnen worden. Er gaat 253.000 euro naar de ontwikkeling van deze nieuwe methode.

Kanalallee Denekamp – Nordhorn
In totaal gaat 545.000 euro naar de ontwikkeling van een cultuurhistorische route die Denekamp en Nordhorn met elkaar verbindt. Deze route geeft informatie over de geschiedenis van het kanaal en de omgeving. Dit gebeurt doormiddel van tekstborden in het Duits en Nederlands. Daarnaast is het erg belangrijk om het smalle fietspad veiliger en aantrekkelijker te maken, zodat meer mensen voor de route zullen kiezen.

Health (Pro)Fit
Het doel van Health (Pro)Fit is het duurzaam versterken van MKB-bedrijven door middel van maatregelen voor gezondheidsbevordering, teamontwikkeling en gezondheidsmanagement. De vitaliteit van werknemers staat hierbij centraal.  De doelstellingen zijn het terugdringen van het ziekteverzuim als gevolg van arbeidsongeschiktheid en om werknemers in staat te stellen te kunnen doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar en eventueel daarna. De nadruk ligt ook op het versterken van de aantrekkelijkheid van werkgevers. In totaal wordt er 633.000 euro in het project geïnvesteerd.

EuregioRail
Het grensoverschrijdende stedennetwerk MONT, waartoe de steden Münster, Osnabrück en Netwerkstad Twente behoren, en de EUREGIO werken samen om de bereikbaarheid van de grensregio op alle mobiliteiten te verbeteren, waarbij vooral spoormobiliteit een grote rol zal spelen. Een verbinding die hoog op de prioriteitenlijst staat is de spoorwegverbinding Zwolle-Enschede-Münster. Om de doelen te bereiken is een bedrag van 1.682.000 euro beschikbaar gesteld.

CROCO
In dit project gaat het om de samenwerking tussen Oost-Nederland en het Münsterland met als prioriteit de versterking van de grensregio op verschillende terreinen. Hiervoor is 346.000 euro ter beschikking gesteld. De organisatie en coördinatie van dit project wordt uitgevoerd door de EUREGIO, gevestigd in Gronau-Enschede. Het gaat daarbij onder andere om de bevordering van grensoverschrijdend werken, het leren van de buurtaal, de erkenning van diploma’s in het buurland en openbaar vervoer in de grensstreek.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics