Etteplan versterkt expertise in productieoplossingen door overname van Tegema

0

Etteplan versterkt haar expertise en activiteiten in productieoplossingen door het Nederlandse Tegema over te nemen. Tegema levert productieoplossingen, productiecellen en apparatuur aan klanten op het gebied van halfgeleiders, elektronica, mobiliteit, fotonica en medische toepassingen. De overname is een nieuwe stap in de internationale groei van Etteplan en is ook het begin van engineering services in Nederland. Etteplan is al in Nederland actief op het gebied van technische documentatie.

blank

Pierre van Lamsweerde, CEO van Tegema

blank

Tegema legt zich toe op het optimaal inrichten van hoognauwkeurige assemblageprocessen voor de hightech industrie. Foto: Tegema

Tegema is een productiesysteemintegrator gespecialiseerd in op maat gemaakte precisiemechanica en mechatronica. Het bedrijf combineert deze kennis met de laatste technologie op het gebied van robotica, software en assemblage technologieën. Bij Tegema werken 100 experts in Eindhoven en Arnhem. In 2019 bedroegen de inkomsten van het bedrijf ongeveer EUR 11 miljoen. De partijen hebben afgesproken de overnameprijs niet te publiceren.

Specialisatie noopt tot internationalisering

‘Fantastisch nieuws’, zo duidt Pierre van Lamsweerde, algemeen directeur van Tegema, het bericht over de overname. ‘Want wij zijn ons de laatste jaren steeds meer gaan toeleggen op het optimaliseren van precisie assemblagetechnologie. Door zo te specialiseren worden we aantrekkelijk, onder andere voor partijen in de datacommunicatie en de medische technologie. Met ons assemblageplatform zijn wij in staat een bedrijf als TE Connectivity de technologie te leveren voor het assembleren van glasfiberkabelbomen. En met datzelfde platform kunnen wij ook voor de oogchirurgie vitrectomie-tools assembleren waarbij een hele kleine naald in een iets grotere naald geplaatst wordt. Maar, door die specialisatie wordt onze markt ook smaller. Willen we groeien dan is Nederland té smal. De overname door Etteplan stelt ons in staat onze vleugels internationaal uit te slaan. Nu doen we nog 15 procent in het buitenland; dat percentage kan en zal nu snel groeien.’

Uitwisselen personeel
Voorts kunnen Tegema en Etteplan elkaar ook inhoudelijk versterken, aldus Van Lamsweerde. ‘Doorontwikkeling van ons platform vraagt om kennis van software en dat is een belangrijke tak van sport binnen Etteplan. Andersom heeft Etteplan wel een engineering solutions-poot, maar geen kennis van en ervaring met de realisatie. Die hebben wij wel. En in Nederland hebben ze alleen nog maar voet aan de grond met hun technische documentatie. Met ons krijgt Etteplan hier meteen ook een positie met engineering solutions. Om zoveel mogelijk van elkaar te leren stimuleren we dat personeel, dat er voor open staat, uit te wisselen.’

Versterkt aanbod

‘Er is steeds meer vraag naar op maat gemaakte en intelligentere productie-oplossingen. Deze ontwikkeling wordt aangejaagd door de toename in het automatiseringsniveau en het feit dat bedrijven vooruitgang boeken in Industry 4.0. In combinatie met onze bestaande kennis van productietechnologieën versterkt de overname ons aanbod op dit gebied met interessante groeimogelijkheden,’ zegt Juha Näkki, de president en CEO van Etteplan.

Na de overname heeft Etteplan zo’n 200 werknemers in Nederland, verdeeld over vijf steden. Etteplan begon zijn eerste activiteiten in Nederland in 2012, toen technische-documentatiebedrijf Tedopress werd overgenomen. In 2019 vergrootte Etteplan zijn aanwezigheid in Nederland door de overname van de technische-documentatiespecialist Triview Technical Communication BV uit Soesterberg.

‘De overname van Tegema past goed in onze strategie, omdat we ons volledige serviceaanbod naar al onze huidige markten willen uitbreiden. Het betreden van de markt voor engineering services in Nederland vormt een belangrijke stap in de goede richting. Ons doel is om in 2024 meer dan de helft van onze inkomsten buiten Finland te genereren,’ sluit Juha Näkki af.

Etteplan in het kort

Etteplan levert oplossingen voor industriële apparatuur en plant engineering, software en  embedded systems, en technische-documentatieoplossingen aan wereldwijd toonaangevende bedrijven in de high tech en maakindustrie. Onze services zijn erop gericht om de concurrentiepositie van de producten, services en engineering processen van onze klanten te verbeteren gedurende de gehele product lifecycle.. De resultaten van de innovatieve engineering van Etteplan vindt men terug in een groot aantal industriële oplossingen en dagelijkse producten.

In 2019 bedroegen de inkomsten van Etteplan ongeveer EUR 263 miljoen. Het bedrijf heeft momenteel meer dan 3400 werknemers in Finland, Zweden, Nederland, Duitsland, Polen en China. De aandelen van Etteplan zijn genoteerd op de Nasdaq Helsinki Ltd onder het acroniem ETTE.

 

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics