Emmo Meijer wordt het nieuwe boegbeeld van topsector Chemie

0

Emmo Meijer is per 1 april 2017 het nieuwe boegbeeld van de Topsector Chemie. Met deze benoeming door minister Kamp van Economische Zaken volgt hij Gerard van Harten op, die deze positie vanaf 1 september 2012 bekleedde. Emmo Meijer heeft in alle fasen van zijn loopbaan bruggen weten te slaan tussen wetenschap, bedrijfsleven en politiek en heeft daarmee een uitstekende achtergrond om aan de slag te gaan als boegbeeld van de Topsector Chemie.

Minister Kamp, Economische Zaken: “De heer Emmo Meijer heeft een lange staat van dienst in zowel de sector chemie als de sector agrifood. Zijn kennis en ervaring met het doorvoeren van bedrijfstransformaties, gaan van waarde zijn bij het aanpakken van de uitdagingen waar de chemische sector voor staat. Bijvoorbeeld de overgang naar duurzame energie, de reductie van het gebruik van primaire grondstoffen en het mogelijk maken van een circulaire economie. Door met succes deze uitdagingen aan te gaan, kan de sector blijvend bijdragen aan het verdienvermogen van Nederland.”

Emmo Meijer: ”De chemische sector is een dynamische sector waarin vele bedrijven zich meerdere keren opnieuw hebben uitgevonden in een snel veranderende omgeving en dat zal zeker niet veranderen gezien de vele uitdagingen. Innovatie in nauwe samenwerking met kennispartners speelt daarin een belangrijke rol. Om daaraan een bijdrage te leveren vanuit de Topsector Chemie is uitermate inspirerend”.

Kennis- en innovatieagenda chemie 2018-2022
De komende tijd richt het topteam van de Topsector Chemie, dat naast Emmo Meijer bestaat uit Bert Weckhuysen, Bert Jan Lommerts en David Pappie, zich op het opstellen van de kennis- en innovatieagenda 2018-2022. Daarnaast wordt er gewerkt aan een nog nauwere samenwerking met andere topsectoren en dan met name de topsectoren Energie, High Tech Systemen & Materialen, Agri & Food en Life Sciences & Health. Ook zoekt de Topsector Chemie verdere aansluiting met Europa. Tenslotte blijft de Topsector Chemie zich richten op het vergroten van de beschikbaarheid van chemie talent en het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Onder leiding van Gerard van Harten heeft de Topsector Chemie stevige resultaten neergezet. Zo werden het TKI Chemie en TKI BBE gevormd, de Topconsortia van Kennis & Innovatie in de chemie. Ook startte het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC). Dit is één van de strategische PPS’en die genoemd wordt in de kennis- en innovatieagenda (KIA) van de Topsector Chemie en levert een belangrijke bijdrage aan de ambities van de topsectoren Chemie en Energie. Op het gebied van human capital zijn de afgelopen 5 jaar 279 studenten in de 4 talentenprogramma’s van de Topsector Chemie gestart en is in 2016 de nieuwe Human Capital Agenda goedgekeurd.

Over Emmo Meijer
Emmo Meijer (1951) volgde zijn opleiding Chemie in Amsterdam (Vrije Universiteit), waar hij in 1979 promoveerde. Hij werkte vervolgens bij DSM in verschillende functies in research en business management en werd daar directeur DSM Research en vervolgens de eerste Chief Technology Officer. Hierna was hij werkzaam als directeur R&D voor Unilever en FrieslandCampina. Momenteel is hij onder andere actief als lid van de Raad van Bestuur van de KU Leuven, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Universiteit Utrecht, raadslid van de AWTI en bestuursvoorzitter van het TKI Agri & Food.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics