EIB en Rabobank stimuleren duurzaam investeren mkb en midkaps

0

De Europese Investeringsbank (EIB ) en Rabobank Nederlandse ondernemers (mkb en midkap) met een impactlening stimuleren om duurzaam te investeren. Voor leningen, die een positieve maatschappelijke impact hebben, is in eerste aanleg 50 miljoen euro extra beschikbaar.

Ondernemers, die aantoonbaar actief zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen en nieuwe duurzame investeringen willen doen, kunnen van de impactlening gebruikmaken. De rentekorting die kan oplopen tot 1,2% bij nieuwe financieringen.

Pim van Ballekom van de EIB

‘Het is in het belang van toekomstige generaties dat investeringen duurzaam zijn. Dankzij deze impactlening is daarvoor extra geld beschikbaar. Het is aan de Nederlandse ondernemers om het in hun voordeel én in het voordeel van mens, milieu en maatschappij te investeren’, zegt vicepresident Pim van Ballekom van de EIB. ‘Het is de eerste keer dat de EIB financiële steun in Nederland specifiek richt op het stimuleren van duurzame ontwikkeling bij het mkb en midkaps. Blijkt dit initiatief succesvol, dan zullen Rabobank en de EIB serieus overwegen dit een vervolg te geven.’

 Impactlening

Aanvragen voor een impactlening moeten voldoen aan de reguliere voorwaarden van EIB en Rabobank. De impactlening is beschikbaar voor bedrijven met maximaal 3.000 werknemers. Zodoende kunnen mkb- en midkap bedrijven ervan gebruikmaken, mits zij duurzaam willen investeren en beschikken over minimaal één van de 37 geselecteerde keurmerken. De maximale totale investering mag niet groter zijn dan 25 miljoen euro; het maximale leenbedrag bedraagt 2,5 miljoen euro.

Bij de selectie van keurmerken is gekeken naar de manier waarop bij bedrijven wordt toegezien op het voldoen en naleven van de keurmerkeisen. Voor de geselecteerde keurmerken geldt dat ze eisen stellen die verder reiken dan de wettelijke eisen op het gebied van duurzaamheid, zoals milieu, eerlijke handel of dierenwelzijn. Bedrijven met één of meer van de volgende keurmerken kunnen in aanmerking komen voor een impactlening:
ASC, Barometer Duurzaam Terreinbeheer, Barometer Duurzame Bloemist, Beter Leven, Blauwe Vlag (KVMK), BOVAG Erkend Duurzaam, BREEAM, Care & Fair, CO2-Prestatieladder, Cradle to Cradle (C2C), Demeter, Duurzaam Repareren, EKO, EKO-Holland, EU Ecolabel, Fair Flowers Fair Plants (FFFP), Fair Wear Foundation (FWF), FSC, Green Award, Green Key, GreenSeat, Keten Duurzaam Rundvlees, Keten Duurzaam Varkensvlees, Lean & Green, Made-By, Max Havelaar, Meer Met Minder (MMM), Metaalunie MVO-Monitor, Milieukeur, Milieuthermometer Zorg, MPS-ABC, MSC, MVO Koploper Netwerk, MVO Prestatieladder, Rainforest Alliance, Travelife Certified, Utz Certified.

In 2014 steunde de EIB Nederland met investeringen ter waarde van bijna 2,2 miljard euro.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics