€ 34,5 miljoen subsidie voor HyPRO project om duurzamere productie van waterstof te verbetering door elektrolyse- & plasma technologie.

0

Het HyPRO project brengt kosten voor waterstof die groen of uit reststromen wordt gemaakt, sterk omlaag door te innoveren. Het consortium gaat met een subsidie van € 34,5 miljoen onderzoek doen naar een duurzamere productie van waterstof door elektrolyse- en plasma technologie te verbeteren. HyPRO gaat een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van elektrolysetechnologie, waardoor de kosten van groene waterstof kunnen worden verlaagd en de productie opgeschaald.

De ontwikkeling van groene waterstof als een belangrijke katalysator van de energietransitie wordt gedreven door ambitieuze doelen en doelstellingen die onder meer door de Europese Commissie zijn vastgesteld als onderdeel van de Green Deal en de Repower Europe-strategie. Het realiseren van deze doelen zal naar verwachting de kosten drukken, met positieve businesscases als gevolg. Op basis van deze doelstellingen zal de markt voor elektrolyse-installaties in Europa alleen al een markt van meerdere miljarden euro’s zijn. Daardoor wordt het voor de Europese maakindustrie aantrekkelijk om zwaar in de technologie te investeren.

De technologie is op dit moment echter nog niet volledig volwassen, wat leidt tot aanzienlijke risico’s bij de implementatie. Dit leidt tot veel hogere kosten dan geraamd. Innovaties in de hele waardeketen zijn nodig om deze risico’s te verminderen en de kosten te verlagen. Het innovatieproject HyPRO richt zich op het verminderen van (technische) risico’s over de gehele waardeketen, wat een substantiële impact zal hebben op de genivelleerde kosten van waterstof.

Reduceren van de kosten van waterstof

HyPRO behandelt belangrijke onderwerpen die het risico bij de implementatie van waterstofproductietechnologie effectief kunnen verminderen en daardoor de kosten van waterstof kunnen verlagen. Hieronder vallen:
het voorspellen van prestatievermindering onder realistische bedrijfsomstandigheden;
het ontwikkelen van schaalregels om de overgang van het laboratorium naar de industriële omgeving te versnellen;
het verminderen van risico’s in de toeleveringsketen door de afhankelijkheid te reduceren van schaarse materialen of materialen die vanuit milieuoogpunt minder gewenst zijn.

HyPRO brengt de hele waardeketen samen

De technische risico’s vormen een zeer substantieel onderdeel van het totale risicoprofiel en spelen een rol in de volledige waardeketen. Het HyPRO-project brengt de hele waardeketen bij elkaar: van geavanceerde materialen en componenten, ontwikkelaars van elektrolysers, plasmareactoren en complete systemen. De waardeketen wordt compleet gemaakt met bedrijven die de waterstof gaan maken. Het indrukwekkende consortium van HyPRO bestaat daarmee uit 58 partners, waarvan 17 universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten.

Juist voor het ontwikkelen van de producten voor fabricage van duurzame waterstof is de aanwezigheid van de hele waardeketen van groot belang, omdat het de mogelijkheid biedt om gezamenlijk eisen aan en validatie van componenten vast te stellen hetgeen marktintroductie versnelt. HyPRO biedt een unieke mogelijkheid om voor Nederlandse bedrijven om op de wereldmarkt een positie te veroveren met duurzame technologie.

Link magazine september 2024. Thema: Elektrificatie/waterstof.
Vraag exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Waterstoftechnologieën in HyPRO

HyPRO richt zich op verschillende technologieën, zoals elektrolysetechnologie voor hoge en lage temperatuur en plasmatechnologie voor het kraken van restgassen, omdat uiteenlopende markten voor waterstof verschillende eisen stellen. De toepassing staat centraal bij het opstellen van de doelstellingen die voor de verschillende technologieën worden gesteld.

De belangrijkste groene en koolstofarme waterstoftechnologieën in het HyPRO-project zijn:

  • Alkaline waterelektrolyse
  • PEM waterelektrolyse
  • High-temperature solid oxide and protonic ceramic elektrolysers
  • Anion exchange membrane & nieuwe electrolyse technologieën
  • Elektrisch gedreven processen voor residual gas valorisation (plasma, microreactors)
  • Systeemintegratie

HyPRO is een uniek consortium. Het verbindt 17 toonaangevende onderzoeksorganisaties in Nederland (10 universiteiten, 2 hogescholen en 5 hogescholen), 7 toonaangevende internationale eindgebruikers uit de raffinaderij-, chemie- en energiesector en 34 hightechbedrijven die de volledige waardeketen bestrijken. Deze hightechbedrijven zijn actief in activiteiten variërend van de ontwikkeling van apparatuur voor de productie van unieke coatingtechnologieën tot ontwikkelaars van belangrijke componenten, zoals elektrolyse-stacks en/of systemen voor de Balance of Plant (BoP).

Partners in het consortium:

TNO, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen, Maastricht University, TU Eindhoven, Radboud Universiteit, Universiteit van Amsterdam, University of Twente, Differ, Wageningen Universiteit, Saxion Hogeschool, Avans Hogeschool, Fontys Hogeschool, HAN, Hanzehogeschool Groningen, Total Energies, Shell, LYB, Johnsons Matthey, Braskem, RWE, Vatenfall, Eneco, VS Particle, Ionbond, Hauzer, Powall, SALD, SparkNano, Veco, BASF, Nanao Hybrids, FujiFilm, Teijin, Bosal Group, I-Qatalyst, Vitrite, VDL, NEWES, AVOXT, Circonica, Battolyser Systems, Bosch, Dr Ten, SolydEra, TOPSOE, Hyet, PRODRIVE, Sairem, On2Quest, Adsensys, Fluidwell, Sitech, Total Support, HyStream, FEV energy, ELEXEL.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics