€ 134 miljoen extra voor innovatieve onderzoeksprojecten

0

Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid investeren gezamenlijk € 134 miljoen in 10 toonaangevende onderzoeksprojecten op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, energie en data-infrastructuur.

Dit maken minister Kamp van Economische Zaken (EZ), minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) op 9 juni bekend.

Concurrentiekracht

Doel is de toekomstige economische groei en concurrentiekracht van Nederland te versterken. Het kabinet draagt via het Toekomstfondskrediet voor Onderzoeksfaciliteiten (TOF) € 40 miljoen bij.

Minister Kamp: “Innovatie is de motor van de concurrentiekracht en groei van de Nederlandse economie in de komende decennia. De tien uitgekozen onderzoeksprojecten leveren nu al producten op die nut hebben voor bedrijven en onderzoekers. Door extra te investeren in deze onderzoeksprojecten, kunnen meer nieuwe, innovatieve producten en diensten worden ontwikkeld. Met het fonds dragen we bij aan de economie van de toekomst en stimuleren we ook andere ondernemers en kennisinstellingen om dat te doen.”

Kennisinstituten

De projecten die een investering krijgen uit het Toekomstfonds zijn afkomstig van de kennisinstituten TNO en Deltares, van kweker PeetAplant, ICT-organisatie SURF, het Erasmus Medisch Centrum en 3 onderwijsinstellingen: Technische Universiteit Delft, Universiteit Twente en Technische Universiteit Eindhoven.

Minister Bussemaker: “Met de leningen uit het Toekomstfonds geven we deze projecten meer zekerheid. Dat is van belang, zodat universiteiten ook langetermijninvesteringen kunnen aangaan. Hierdoor kunnen zij makkelijker talentvolle onderzoekers aantrekken en vasthouden en kunnen zij samenwerken aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.”

Nieuwe aanpak met renteloze leningen

Het Toekomstfondskrediet kent een nieuwe aanpak die ervoor zorgt dat de overheidsmiddelen voor onderzoeksfaciliteiten uiteindelijk weer terugvloeien en opnieuw kunnen worden ingezet. De renteloze leningen hebben een looptijd van 15 jaar en dienen als versterking van de eigen investeringen van de kennisinstellingen en bedrijven. Vanwege het succes van en de belangstelling voor het TOF komt er dit jaar nog een tweede moment waarvoor projecten kunnen worden ingediend. Hiervoor komt € 20 miljoen beschikbaar.

Onderzoeksprogramma’s

De investeringen vanuit het Toekomstfonds maken het ontwikkelen van hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten van instellingen mogelijk. Ook kunnen hiermee onderzoeksprogramma’s worden uitgevoerd, waarin bedrijven en kennisinstellingen samenwerken.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics