Dutch United Instruments ontvangt hun tiende bestelling voor levering in 2022.

0

Dutch United Instruments (DUI) bevestigde onlangs hun tiende bestelling voor levering in 2022. Deze bestellingen omvatten alle producten in hun NMF-productassortiment, namelijk de NMF350 S, NMF600 S en NMF800 S. Met deze laatste bestelling kan DUI spreken van een goede start van het jaar. Gerard van den Eijkel, algemeen directer van DUI, is blij met het resultaat: “Ons team heeft de laatste jaren hard gewerkt aan dit ontwerp. Met deze orders bewijzen we dat de markt behoefte heeft aan een snel high-end metrologiesysteem voor sferische en freeform optica. Wij zijn in staat geweest om het ontwerp te perfectioneren en verschillende formaten van het meetinstrument te ontwikkelen. Als onderdeel van de Demcon group beschikken we over alle operationele ondersteuning en middelen voor onze groei. “

Vijf unieke eigenschappen
De NMF-producten worden elk gedefinieerd door vijf unieke eigenschappen, waardoor het een middel is om aan alle behoeften op het gebied van vormmetrologie in moderne, hoogwaardige optische productie te voldoen. Ten eerste zijn de systemen universeel, ze kunnen vormen meten van convex tot concaaf en vlak tot freeform. Ten tweede kunnen ze een groot volume aan, tot wel 800 mm. Bovendien zijn ze nauwkeurig binnen een onzekerheid van 15 nanometer rms. Daarnaast zijn de systemen snel. Ze kunnen binnen enkele minuten instellen en resultaten produceren. En tot slot is er geen contact tussen de sonde en het te meten object. Rens Henselmans, chief technology officer bij DUI, legt in bovenstaande video in detail uit hoe de NMF-machine werkt.

Link magazine editie december thema 2021 Sociale Innovatie: Beter innoveren, beter produceren. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Voldoen aan de verwachtingen van TNO
De voorloper van het NMF is de NANOMEFOS, een freeform metrologiesysteem dat is ontwikkeld door de Technische Universiteit Eindhoven en TNO, in samenwerking met partners als VSL. Peter van Doorn, SPDT en metrologiespecialist bij TNO, legt uit: “Dit was meer een prototype voor het huidige NMF. Het NMF is de volgende stap.” De afdeling opticaproductie van TNO houdt zich bezig met de productie van metalen optica, voornamelijk eenmalige freeform en sferische vormen buiten de as. Ze gebruiken de NMF600 S niet alleen voor de kwalificatie van het eindproduct voor hun klanten, maar ook voor iteratieve correctie van optische oppervlakken met behulp van MagnetoRheological Finishing (MRF). Hier worden de door de NMF600 S gemeten vormafwijkingen gebruikt om de MRF-machine te besturen. Volgens Van Doorn voldoet het NMF aan de hoge verwachtingen van TNO. “Geen enkel product is hetzelfde. De specificaties zijn meestal behoorlijk uitdagend, zowel voor vorm als voor ‘waviness’. Onze eerste tests laten zien dat de gegevens van de NMF binnen 1 nm rms liggen in vergelijking met een laser interferometer meting. De meetgegevens worden gebruikt om de optische oppervlakken vorm te geven met MagnetoRheological Finishing (MRF) en in ons eindrapport aan de klant.”

Senior Research Engineer Optics Manufacturing André Hoogstrate is ook enthousiast over de machine: “De machine is uitstekend en heeft een duidelijke en functionele gebruikersinterface. De functionaliteit van de software wordt continu uitgebreid en als wij vragen of problemen hebben worden deze adequaat opgepakt en opgelost. TNO verlegt voortdurend de grenzen van fabricage en meting op optisch gebied en we hopen dat de functionaliteit van de NMF600 S verder kan worden uitgebreid.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics