DSM en 3Dmouthguard ontwikkelen direct geprinte 3D-mondbeschermingen

0

Koninklijke DSM, een wereldwijd technologie bedrijf dat actief is op het gebied van gezondheid, voeding en materialen, heeft vandaag een samenwerking aangekondigd met 3Dmouthguard. De bedrijven ontwikkelen op maat gemaakte en direct geprinte 3D-mondbeschermingen om tanden en mondblessures te beschermen in elk type sport waarbij vleermuizen, ballen, stokken of persoonlijk contact betrokken zijn. Samen met Carestream Dental en NHL Stenden Hogeschool hebben de bedrijven een nieuwe technologie ontwikkeld om ter plekke op maat gemaakte mondbeschermers in 3D te drukken.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn sportgerelateerde tandheelkundige letsels elk jaar alleen al in de VS verantwoordelijk voor meer dan 600.000 bezoeken aan spoedeisende hulp. En gemiddeld 26% van alle tandheelkundige verwondingen is sportgerelateerd. In meer dan 20 sporten dragen basketbal, hockey, vechtkunsten en boksen het grootste risico.

Ter plaatse gedrukt

Door de bovenkaak met videotechnologie te scannen en alle rondingen en vormen van mond en tanden digitaal vast te leggen, kan ter plekke een perfect passende mondbescherming worden afgedrukt met behulp van fused filament-technologie. Het additive manufacturing (AM) -proces maakt gebruik van een continue gloeidraad van DSM’s Arnitel®, een biobased materiaal dat voldoet aan alle eisen op het gebied van sterkte, flexibiliteit en gezondheid. De nieuwe AM-techniek, gecombineerd met de kenmerken van het 3D-filamentmateriaal, automatiseert en digitaliseert het proces van het produceren van op maat gemaakte mondbeschermingen en drukt deze meteen af.

Hugo Ferreira da Silva, vicevoorzitter van DSM Additive Manufacturing

In de komende maanden zullen de eerste 3D geprinte mondbeschermers grondig worden getest door atleten van Nederlandse hockeyclubs. De wetenschappers en ontwikkelaars van de partners zullen de verzamelde gegevens gebruiken om het AM-proces verder te verfijnen en op te schalen, waarbij de uitgebreide materialen, technologie, marketing en wetenschappelijke kennis van DSM, 3Dmouthguard, Carestream Dental en NHL Stenden Hogeschool worden gecombineerd.

Hugo Ferreira da Silva, vicevoorzitter van DSM Additive Manufacturing, licht toe: “We zijn verheugd dat onze materialen en AM / 3D-kennis kunnen helpen de gebitsbeschermingsmarkt te transformeren door de productie van hoogwaardige mondbeschermers snel en eenvoudig te maken, ter voorkoming van mondelinge verwondingen . Het leveren van het juiste materiaal en het juiste platform voor specifieke toepassingen is de sleutel tot het versnellen van de acceptatie van 3D-printen in echte productie. Door samenwerking in de industrie kunnen meer toepassingen profiteren van de grote voordelen van additive manufacturing tegen een betaalbare prijs. ”

Arno Hermans, CEO van 3Dmouthguard

Arno Hermans, CEO van 3Dmouthguard, zei: “We zijn ervan overtuigd dat 3D geprinte gebitsbeschermingsmachines over enkele jaren een must-have zullen zijn in elke sportfaciliteit over de hele wereld. Voor ons is de technologie ook een begin van een heel scala aan nieuwe toepassingen. Het stelt ons in staat nieuwe producten te leren, ontwikkelen en verkennen, zoals scheenbeschermers, helmen en bescherming van de elleboog, en het kan markten ten goede komen die verder gaan dan sporten zoals gezondheidszorg. “

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.