Drie vliegen in één klap

0

Bedrijven actief in de hightech high mix high complexity low volume-business worden geconfronteerd met steeds snellere marktontwikkelingen. Daardoor gaat het steeds meer om local for local in plaats van offshoring, om best cost countries in plaats van low cost countries, om de integrale total cost of ownership in plaats van de laagste prijs en om netwerken van leveranciers in plaats van hiërarchische klant-leveranciersverhoudingen.

Deze trends vereisen andere kennis en vaardigheden van de medewerkers. Concurrerend blijven vergt niet zozeer toegang tot de laagste loonkosten, maar toegang tot goed opgeleide technici op alle niveaus, van mbo tot wo in alle delen in de wereld. Daarnaast vraagt die versterking van het concurrentievermogen om een goede toegang tot de laatste technologieën. State of the art-technologieën die vaak te kostbaar zijn voor ontwikkelaars, opleidingsinstituten en productiebedrijven afzonderlijk. Tegelijk speelt dat de afstand tussen de ontwikkeling en productie, door de digitalisering en globalisering, steeds groter wordt. Dat terwijl de beste oplossingen veelal ontstaan als de engineer en de vakman gezamenlijk betrokken zijn bij de ontwikkeling van een nieuw product.

Kortom, hightech high mix high complexity low volume-bedrijven hebben groot belang bij de nieuwste technologie, bij de goed-opgeleide ontwikkelaars en productie-engineers en bij een omgeving waarin de twee groepen gemakkelijk nauw kunnen samenwerken.

Een oplossing daarvoor is een gezamenlijke opleidings- en ontwikkelomgeving, met fieldlabs, shared facilities en CFT2.0-programma’s (waarin precompetitief onderzoek gedaan wordt naar nieuwe productietechnologieën). Een ontwikkelomgeving die door engineering- en productie bedrijven, opleidingsinstanties en instituten gezamenlijk wordt ingericht en gebruikt. Die omgeving hebben we voor ogen met de Brainport Industrie Campus.

De Brainport Industries Campus is een uniek concept; een overdekt industrieterrein waar de gehele hightech toeleverketen fysiek aanwezig is en waar op slimme manieren met elkaar samen gewerkt wordt op basis van de meest geavanceerde en innovatieve productie processen (Fabriek van de Toekomst). Daarnaast zal in de Brainport Industries Campus een prominente plek ingeruimd worden voor de shared facilities waar de laatste stand van productietechnieken ter beschikking staan voor de ontwikkeling en opleiding (het Atrium). Technieken en processen die ook worden toegepast in de Fabriek van de toekomst waar de serieproductie plaatsvindt. Het open en transparante karakter maakt het mogelijk dat techniek zichtbaar en toegankelijker wordt en zo aantrekkingskracht heeft op technisch talent.

Zo’n omgeving zal zeker een positief bijdragen aan het behouden en verder versterken van de concurrentiepositie van de Nederlandse hightech industrie. Dat laatste is precies dat wat in deze Zuid-special van Link Magazine centraal staat.

 

Edward Voncken

Gasthoofdredacteur Special Zuid-Nederland

Link Zuid Nederland specials

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics