Doen waar je goed in bent – VSE als Solution Partner van Bosch Rexroth

0

Ieder bedrijf heeft zijn eigen kracht. Ken die kracht, ken de kracht van je partners en weet waar je elkaar kunt versterken. Dan heb je… hoe heet die ook alweer? Die win-win, dat is hem! Tja, afgezaagd? Of wordt dat juist steeds belangrijker? Alles draait natuurlijk om wat de klanten vragen. En als die vragen om een oplossing, dan kun je als leverancier niet meer volstaan met een product alleen.

Dat VSE die partij van die oplossingen is, weet onze gemiddelde lezer natuurlijk wel. En steeds meer partijen in de toelevering weten dat ook. Uitgaan van je eigen kracht wil in veel gevallen ook zeggen dat je niet meer alles per se zelf wilt doen, maar dat je uitbesteedt wat niet bij je core business hoort. En als jouw motto kwaliteit is, zoek je voor dat uitbesteden dus partners die ook kwaliteit leveren. Bijkomend voordeel van je richten op je core business is dat je ineens capaciteit hebt om klanten te ondersteunen bij de ontwikkeling van nieuwe producten.


?Pieter Oosterhof van Bosch Rexroth

Wat is je core?
Bosch Rexroth is zo’n partij die besloten heeft niet meer alles zelf te moeten willen. Pieter Oosterhof van Bosch Rexroth praat ons bij. “Als je je wilt beperken tot je core business, dan betekent dat dat je sommige dingen serieus gaat uitbesteden. Bijvoorbeeld, bij Bosch Rexroth hebben we prachtige en robuuste producten, je kunt ze parametreren en ze kunnen onder moeilijke omstandigheden hun werk doen. En om ons heen hebben we een netwerk aan partners verzameld, die aan de ene kant zorgen voor een geografische spreiding over het land en aan de andere kant voor een keur aan specialisaties. VSE is voor ons een van de solution partners. Wij kijken waarmee de klant het best bediend is en schakelen dan de best passende partner in. Die partners, zeker solution partners, moeten wel aan behoorlijk wat eisen voldoen, voordat ze zich zo mogen noemen,” lacht Pieter. “We besteden het uit omdat we de garantie van kwaliteit willen hebben voor de eindklant.”

Overtuigd van eigen kracht
Hij geeft een voorbeeld van de RC-controller. Daar kunnen functies op worden geprogrammeerd en het is simpel gezegd een computertje voor mobiele toepassingen. Je kunt er niet alleen hydraulische maar ook andere functies mee aansturen, hij kan samenwerken met de controllers van motoren en zelfs ingrijpen op het motormanagement van bijvoorbeeld een vrachtwagen. “Dan kan je dus niet volstaan met het leveren van de controller, maar is de klant alleen geholpen als die controller ook zodanig voor hem wordt geprogrammeerd dat de gevraagde oplossing er is. VSE is een partner die daarin heel flexibel opereert. Ze bedenken de oplossing, ook als die met producten van derden moet samenwerken. De oplossing staat voorop. Wat VSE daarbij als voordeel heeft, is dat ze merkonafhankelijk zijn. Ze hebben kennis van en ervaring met verschillende merken. Dat kun je zien als een bedreiging – misschien adviseren zij om wat voor reden dan ook wel een ander merk, maar ik denk persoonlijk dat je uit moet gaan van je eigen kracht. Tja, en wij zijn er redelijk van overtuigd dat wij voor bepaalde toepassingen gewoon het beste product hebben. ‘May the best win’, zeg ik dan.”

“We hebben in de samenwerking met VSE voor het eerst ervaring opgedaan bij een leverancier van funderingsmachines. We zagen een manier van werken die ons goed beviel en we merkten hoe de klant profiteert van de brede kennis die het bedrijf én de medewerkers hebben.” Over waarom Bosch Rexroth daar dan het beste product levert: “Als het bijvoorbeeld om motion gaat, om een xyz-beweging of een rotatieve beweging, dan heeft het dynamisch gedrag van de motor grote invloed. Met een lager rotorgewicht heb je een beter dynamisch gedrag. De besturing moet dat heel strak kunnen volgen, dus met zo min mogelijk lagen. Iedere extra besturingslaag levert vertraging op. En daarin maakt de Bosch Rexroth-besturing echt een verschil. Die is bovendien open source en dus heel toegankelijk. Het is onze taak om die kennis over te dragen op onze partners. Zodat die de best mogelijke oplossing kan bieden aan de klant. Waarbij natuurlijk de meerwaarde van ons merk optimaal wordt gebruikt.” Die toegankelijkheid is een voorbeeld van het overtuigd zijn van je eigen kracht, vindt Pieter.

De scheidslijnen tussen hydrauliektoepassingen en fabrieksautomatisering verdwijnen zo langzamerhand steeds meer. En zowel Bosch Rexroth als VSE houden zich met beide bezig. De logica van samenwerking wordt dus steeds onontkoombaarder. Als je beiden de lat hoog legt, is één en één …?

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics