Dinsdag 7 december 5e symposium van de Circulaire Maakindustrie

0

Tijdens de 5e editie van het symposium Circulaire Maakindustrie zoomen we in op de ontwikkelingen en de successen in de maakindustrie rond circulair ondernemen, en bespreken we de toenemende urgentie in een land waar alles stil lijkt te staan met een demissionaire regering. Maar als ondernemer kan je niet stilstaan, want stilstand is achteruitgang en als we buiten de landsgrenzen kijken, zien we Europese richtlijnen, regelgeving en kansen in constante stroom op ons afkomen. Benieuwd wat er allemaal gebeurt, wat ondernemers op zich af zien komen en hoe maakbedrijven ook juist nu aan de slag kunnen met circulaire economie? Zorg dat je erbij bent op dinsdag 7 december!

We zijn ons inmiddels bewust van de leveringsrisico’s van grondstoffenschaarste en milieuschade door materialengebruik. Het belang van een circulaire economie wordt steeds groter. Regelgeving rond reparatie en recycling en circulaire inkoopeisen stimuleren innovaties en nieuwe oplossingen. Nederland presteert goed op circulair hergebruik: we recyclen veel en zijn daardoor ook de grootste gebruiker van gerecycled materiaal. Maar we zien ook dat de ontwikkelingen op veel fronten te langzaam gaan. Om een circulaire industrie te realiseren zijn grotere stappen vereist. Hoe gaan we de komende jaren aan de slag om onze maakindustrie circulair maken? Hoe zorgen we voor een doorbraak?

Samenvatting van de dag

In de ochtend kun je kiezen uit meer dan 10 deelsessies over allerlei aspecten van circulair ondernemen: van leerzame inzichten uit onderzoek tot praktische methodieken en financieringsmogelijkheden. De workshops vinden in 3 deelsessies plaats op locatie bij de Koninklijke Metaalunie in Nieuwegein. Voor meer details over de inhoud en sprekers van de Programma Workshops, kijk hier.

09:00 uur Start inloop

09:20 uur Welkom – door Jos Kleiboer, directeur beleid Koninklijke Metaalunie

09:30 – 12:30 – Workshops verspreid over deelsessies 1, 2 en 3

12:30 uur Netwerk lunch

13:15 uur Vertrek naar NBC voor middagprogramma

De ochtend wordt afgesloten met een netwerklunch. Vervolgens kunnen de deelnemers om 13:15 vertrekken naar de volgende locatie van NBC voor het middagprogramma.

Vanaf 13.30 vindt het plenaire deel van het symposium plaats bij NBC Congrescentrum, Blokhoeve 1, 3438 LC, Nieuwegein. Na de opening en inspirerende keynote gaan de voorzitters van FME en Metaalunie in gesprek met vertegenwoordigers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Topsector Hightech Systemen & Materialen. Na de pauze, komen in het 2e deel ondernemers aan het woord over hun circulaire projecten en plannen voor de toekomst.

Voor meer informatie over het Programma Plenair Symposium, kijk hier.

13:30 uur Start inloop

14:30 uur Opening – Aftrap door dagvoorzitter Mark Beumer

Welkom door Fried Kaanen (Koninklijke Metaalunie, UPCM) en Theo Henrar (FME)

14:50 uur Inspirerende keynote

Na de inspirerende keynote gaan de voorzitters van FME en Metaalunie in gesprek met vertegenwoordigers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Topsector Hightech Systemen & Materialen.

15:10 uur Ronde tafel gesprek ‘Op weg naar een doorbraak voor een circulaire industrie’

Fried Kaanen (voorzitter Metaalunie) en Theo Henrar (voorzitter FME) gaan in gesprek met:

  • Focco Vijselaar, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie, ministerie van Economische Zaken en Klimaat,
  • Marc Hendrikse, Boegbeeld van de Topsector High Tech Systemen en Materialen,
  • Herman van Bolhuis, ondernemer en oprichter van de Fieldlabs 3D Makers Zone en Bouwlab R&Do.

15:45 uur Pauze

16:15 uur Circulaire trends in de maakindustrie

  • Materiaalpaspoorten in de machinebouw voor de foodsector, met Swinkels Family Brewers en Flowfirm,
  • Hergebruik e-scooter batterijen voor energieopslag, met StoredEnergy,
  • Felyx en A&M Recycling, Remontabele circulaire zonnepanelen, met Exasun,
  • Circulaire kansen voor de toelevende industrie: Paul Gosselink (BOM) over het project CESI Supply

17:00 uur Afsluiting & borrel

Maatregelen in verband met COVID

  • Wij hanteren de regels van het RIVM, bij Metaalunie gelden de 1,5 meter regels, bij het NBC maken we gebruik van de Corona Check app.
  • Het aantal deelnemers is gemaximeerd.
  • Als het door nieuwe maatregelen niet mogelijk is om een fysiek event te organiseren, dan vindt het event online plaats op dezelfde dag. Hiervan wordt u tijdig op de hoogte gesteld.

AANMELDEN VOOR HET SYMPOSIUM

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics