Digital Twin een te grote stap? Kies voor de digitale informatietweeling!

0

Dynamische digitale weergaves van objecten winnen onder de naam digital twin of ‘digitale tweeling’ steeds meer aan bekendheid. Je hoort het begrip regelmatig bij discussies over digitalisering en Industrie 4.0. De digitale tweeling is een weergave van een proces, een product of een dienst en verbindt de echte wereld met de virtuele. Sensoren die aan fysieke objecten zijn gekoppeld, sturen gegevens naar de digitale tweeling die ze op zijn beurt verwerkt en analyseert. Door een nauwkeurige bewaking van de systemen worden eventuele fouten beter gedetecteerd en problemen voorkomen nog voor ze ontstaan.

Technisch gezien is het nog erg lastig om complete digitale tweelingen te genereren. Het concept staat daarom nog in de kinderschoenen. De meeste bedrijven die met digitale tweelingen werken, monitoren hoofdzakelijk losse onderdelen van een installatie om bijvoorbeeld predictive maintenance te kunnen doen.

Industrie 4.0-technologieën bepalen inmiddels behoorlijk hoe de maakindustrie producten ontwikkelt, produceert en onderhoudt. Ongeveer een derde van de bedrijven heeft zich nog nauwelijks met de vierde industriële revolutie beziggehouden en weet weinig tot niets over de samenhang tussen Product Lifecycle Management (PLM) en Industrie 4.0. Een tweede groep van eveneens een derde van de branche is zich aan het oriënteren en onderzoekt toepassingsscenario’s. De rest is al volop bezig met de implementatie van Industrie 4.0.

Voor menig bedrijf is het genereren van die digital twin een te grote stap. Een digitale informatietweeling is daarentegen wel goed te realiseren. Dit betreft een levenscyclusmap van een product of installatie die is gebaseerd op de technische structuur van alle elementen. Die map bevat alle relevante informatie voor het centraal ontwikkelen en beheren van het product. In de levenscyclusmap worden tijdens de totale levenscyclus van de installatie productgegevens en documenten per klant of project verzameld. Als digitale informatietweeling weerspiegelt hij exact de geleverde machine. Daarbij is het van belang een nauwkeurige functionele beschrijving van een product te maken, zodat iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling, de productie en de verkoop weet wat er moet gebeuren. Dit is de taak van systems engineering en staat dus ook aan de basis van Product Lifecycle Management en is nauw verweven met alle stappen van het PLM-proces.

Met een digitale informatietweeling is het bijvoorbeeld mogelijk om regelmatig terugkerende storingen in verband te brengen met de kwaliteit van een product. Welke pomp en welke motor zitten er in de machine? Wat is er al allemaal gewijzigd aan deze motor? Welke softwareversie wordt er voor de aandrijving gebruikt? Waar wordt de bijbehorende beschrijving bewaard? Digitale documentatie die volledig en met één druk op de knop kan worden opgevraagd.

Voor veel industriële ondernemers mag een digital twin dan nog een stap te ver zijn, voor een succesvolle digitalisering van processen, digitaal impactmanagement, is gemakkelijk een eerste stap te zetten naar een geschikt PLM-platform als digitale ruggengraat: een Product Data Backbone.

Hugo Botter is directeur van PLM Xpert, als PRO.FILE Competence Center

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics