Dero Groep automatiseert kaaspakhuis Brazzale

0

Voor het efficiënt en duurzaam rijpen en behandelen van de Italiaanse kaas Gran Moravia leverde de Dero Groep aan Brazzale een volautomatische oplossing voor het inslaan, behandelen, sorteren en klaarmaken voor verzending van deze kazen.

Aan de voet van de bergen ligt in het Italiaanse dorpje Cogollo del Cengio het nieuwe kaaspakhuis van Brazzale, het oudste zuivelbedrijf van Italië. Brazzale heeft geïnvesteerd in dit pakhuis om hun kazen duurzamer op te kunnen slaan, te rijpen en te handlen. In dit volledig geautomatiseerde kaaspakhuis kunnen tot 250.000 Gran Moravia kazen opgeslagen worden, in totaal zo’n 10 miljoen kg! Deze harde kazen worden minimaal 12 maanden gerijpt, waarna ze klaar zijn voor verkoop.

De door DERO GROEP geleverde lijnen voor het automatisch in- en uitslaan, sorteren en behandelen van Gran Moravia kazen in Brazzale’s nieuwe pakhuis.

Bij de productie van Gran Moravia besteedt Brazzale veel aandacht aan duurzaamheid en dit komt ook terug in het ontwerp van het nieuwe pakhuis voor het rijpen en behandelen van Gran Moravia. Zo is de locatie in de vallei gekozen vanwege het optimale klimaat en de goede luchtkwaliteit voor het rijpen van kaas en zorgen zonnepanelen op het dak van het pakhuis voor de benodigde energievoorziening.

In samenwerking met de Italiaanse leverancier Dalmine Logistic Solutions is daarnaast in het pakhuis een volledig automatisch systeem voor het in- en uitslaan, sorteren en behandelen van de kazen gerealiseerd. Hierdoor kan Brazzale meer kaas op minder vloeroppervlakte rijpen en wordt het energieverbruik aanzienlijk verminderd. Wij leverden hiervoor twee verschillende installaties voor diverse functionaliteiten.

Kaas inslaan, sorteren en uitslaan 
De eerste installatie heeft een grote diversiteit aan functionaliteiten. De jonge kazen worden hier na binnenkomst op boxen geladen, waarna deze volautomatisch door AGV’s en transportsystemen naar de opslag worden gevoerd. Ook wordt deze installatie gebruikt voor het op kwaliteit controleren en sorteren van de kazen en voor het afleveren van de kazen, waarbij de kazen gecontroleerd worden met vision technologie en worden gewogen.

Kaas behandelen
Daarnaast hebben we ten behoeve van het regelmatig behandelen van de kazen een behandelingslijn geleverd. Hier worden de kazen gekeerd en rondom geborsteld en worden de planken gekeerd en gereinigd.

Link magazine editie december thema 2021 Sociale Innovatie: Beter innoveren, beter produceren. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Volledige automatisering
De kaasopslag en behandeling worden gekenmerkt door volledige automatisering en een optimale benutting van het beschikbare volume, waardoor er een hoge kaasdichtheid is ontstaan. Door minimalisering van de benodigde ruimte voor logistieke bewegingen is er meer ruimte over om kaas te rijpen!

Voor het handlen van de kazen en planken wordt gebruik gemaakt van FANUC-robots. AGV’s verzorgen het automatische transport van de boxen naar en van beide lijnen en in de opslag geschiedt dit door middel van shuttles die voortbewegen over rails. De kaas blijft ondanks deze automatisering goed toegankelijk, doordat de boxen op afroep automatisch uit de opslag gehaald kunnen worden.

Door de vergaande automatisering is er geen manuele arbeid nodig anders dan het invoeren en uitvoeren van de kaas tussen de vrachtwagens en de lijnen. Dit is een hele vooruitgang ten opzichte van hoe het voorheen werd gedaan! Bron Dero Groep

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics