Demcon en EMS Benelux gaan joint venture aan voor metrologiecentrum

0

Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon gaat een joint venture aan met EMS Benelux, totaalleverancier voor geometrische meettechniek. Samen richten ze bij Demcon in Enschede een demonstratie- en servicecentrum voor metrologie in. Het centrum gaat verkoop en dienstverlening verzorgen en zal bemenst worden door een aantal meetspecialisten. Het nieuwe initiatief kan klanten op allerlei manieren ondersteunen, met nieuwe meetapparatuur, loonmetingen, service, onderhoud, advies en opleiding. De doelgroep van het nieuwe metrologiecentrum is de hightech industrie. Daar neemt de behoefte aan hoognauwkeurige metingen toe, omdat de producten almaar complexer worden en aan steeds strengere kwaliteitseisen moeten voldoen.

Demo- en servicecentrum voor hoognauwkeurig meten

 Demcon beschikt over uitgebreide metrologie-expertise en meetfaciliteiten. Zo speelt in hightech systems projecten van Demcon metrologie vaak een hoofdrol. Verder heeft de business unit industrial systems & vision al veel oplossingen ontwikkeld voor het inline meten en kwalificeren van producten in verschillende productieprocessen. Dochterbedrijf Demcon metal injection moulding voert veel metingen uit voor productvrijgave en steekproefsgewijze inspectie tijdens productie. Daarvoor gebruikt het door EMS Benelux geleverde computergestuurde meetmiddelen, meldt Rob Egberink, managing director van Demcon metal injection moulding. “De producten die we met metaalspuitgieten maken hebben soms complexe, dubbelgekromde oppervlakken. Die kun je niet eenvoudig met een schuifmaat meten, daarvoor heb je geavanceerde meetmiddelen nodig.”

 Samenwerking

EMS (European Metrology Systems) is een vooraanstaande leverancier van geometrische meettechniek, zoals 3D-coördinatenmeetmachines, laserscanners en optische meetsystemen. EMS vertegenwoordigt in de Benelux topmerken als Wenzel, Mahr en Creaform. Bij Demcon in Enschede staat bijvoorbeeld een coördinatenmeetmachine van Wenzel die tot op 1,5 micrometer (0,0015 millimeter) nauwkeurig kan meten. Vanuit Maastricht-Airport is EMS Benelux vooral sterk aanwezig in Zuid-Nederland. “We zochten een manier om dichter bij onze klanten in heel Nederland te staan en onze lokale service zo beter uit te bouwen”, verklaart Mario Cupelli, CEO van EMS Benelux. “Deze samenwerking is een uitgelezen kans, aangezien de services van EMS en Demcon complementair zijn en we zo samen een meerwaarde in de markt bieden.”

De samenwerking tussen Demcon en EMS Benelux in de vorm van een joint venture krijgt fysiek gestalte in een demonstratie- en servicecentrum bij Demcon in Enschede. EMS levert de meetmachines en andere meetmiddelen voor zowel de demonstratie- als de service-activiteiten.

 Betrouwbaar meten

“Het nieuwe metrologiecentrum richt zich op de hightech-industrie”, verklaart Egberink, die leiding gaat geven aan de joint venture. Klanten zijn onder meer machinebouwers, technologie-ontwikkelaars en leveranciers voor sectoren als de automobielindustrie en de aerospace. “Bedrijven hebben steeds meer behoefte aan nauwkeurige metingen aan hun producten; ze moeten betrouwbaar kunnen meten om aan de steeds strengere kwaliteitseisen te voldoen. Daar komt bij dat de complexiteit van producten toeneemt. Wij leveren de middelen om daaraan te meten. Maar voor veel bedrijven zijn dat toch grote investeringen in een indirect proces. Zij investeren liever in machines voor hun primaire productieproces, zoals de verspaning.”

 Loonmetingen

Om de benodigde investeringen voor klanten te verlagen, biedt de joint venture loonmetingen aan als onderdeel van de commerciële dienstverlening. “Loonmetingen verzorgen wij nu al voor meerdere klanten en dat gaan we verder uitbreiden”, meldt Egberink. “Het centrum krijgt daarvoor de nodige meetcapaciteit. Als de meerwaarde van deze metingen zich voor die bedrijven heeft bewezen, besluiten zij wellicht alsnog tot aanschaf van een meetmachine. Zo kan het aanbod van ons centrum werken als een tweetrapsraket. Daarnaast verzorgen wij vanuit ons centrum service en onderhoud; kortom, de complete nazorg. Tevens kunnen wij klanten adviseren over hun meetproblemen en opleidingen voor hun eigen meetspecialisten verzorgen.”

 Kansen in België

De samenwerking met EMS is voor Demcon tevens interessant vanwege de sterke positie die EMS in België heeft, vult directeur Dennis Schipper van Demcon aan. “Belgische relaties van EMS kunnen potentieel klanten van Demcon worden. Want bedrijven die nauwkeurig meten, ontwikkelen vaak op hoog niveau nieuwe technologie. Demcon kan hen daarbij ondersteunen. En soms hebben zij meetproblemen waarvoor een standaardmeetmachine niet volstaat. Dan kan een van onze business units, zoals industrial systems & vision of optomechatronic systems, daarvoor een oplossing op maat ontwikkelen en bouwen. Denk aan een klantspecifiek camerameetsysteem.”

 Demcon Technology Center

Het metrologisch demo- en servicecentrum zal eerst worden ondergebracht in een speciaal meetlab in het hoofdkantoor van Demcon in Enschede. In de zomer van 2019 volgt een verhuizing naar het Demcon Technology Center, dat in de directe nabijheid van het hoofdkantoor verrijst. In dit technologiecentrum komen naast de metrologische functie (200 m2) onder meer een Smart Industry experience center, een instrumentmakerij en ruimte voor productie en (schone) assemblage. Demcon metal injection moulding, dat nu nog in Oldenzaal is gevestigd, zal een deel van de productieruimte invullen. De opening van het Demcon Technology Center staat gepland voor medio 2019.  

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics